19
Vin, Apr

Cultura

Descoperire impresionată la Cristian! Sub huma sălii de sport a școlii din localitate, astupată de mai multe straturi de vopsea, a fost găsită și restaurată o pictură murală ce datează din secolul 19.

Actuala conducere a Primăriei a contractat mai mulți restauratori care au scos la lumină tavanul pictat. Astfel, o sală de sport banală se va transforma în bibliotecă și loc special pentru evenimente culturale.

Pictura de pe partea superioară a actualei săli de sport a școlii gimnaziale din Cristian a fost descoperită din întâmplare în anul 2000, atunci când o echipă de muncitori se pregătea să înceapă lucrări de consolidare a clădirii.

Desenele sunt fie blazoane ale unor case din zonă, fie simboluri religioase. Sunt textele religioase cu trimiteri către valori comune creștine, cum ar fi iubirea, acceptarea, înțelegerea, pacea. Abia în 2016, actuala conducere a primăriei a decis să pună în valoare pictura murală.

Restauratorul Ionuț Roibu, absolvent al Universității de Arte George Enescu din Iași, alături de studenți și masteranzi ai aceleiași școli de renume, a început munca laborioasă de documentare și restaurare propriu-zisă.

În luna iulie are loc la Cristian cea de-a patra ediție a festivalului C'Art Fest, eveniment care anul trecut a adunat zeci de artiști pe parcursul celor 8 zile. Noua bibliotecă va avea un rol în plus, acela de a găzdui o parte din evenimentele acestui festival.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: