19
Vin, Apr

sursa foto: Cosmin Iosub

Eveniment

Ziua Imnului Naţional al României - „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 - este sărbătorită pe 29 iulie.

Astăzi, 29 iulie 2018, în an centenar, la Primăria din Sfântu Gheorghe este arborat un steag de culoare neagră. Primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, nu a fost de găsit la telefonul mobil, în ciuda apelurilor repetate, pentru un punct de vedere. La numărul de telefon fix al instituției publice pe care Antal o conduce a răspuns, în urmă cu scurt timp, o funcționară care a explicat, cu privire la arborarea steagului de culoare neagră, că, un bărbat din Sfântu Gheorghe, despre care susține că nu știe absolut nimic, cu excepția numelui, „a murit alaltăieri și va fi înmormântat mâine”. Întrebată dacă este firesc să fie arborat la Primăria Sfântu Gheorghe, de Ziua Imnului Național al României, drapelul de culoare neagră, funcționara a ales să închidă telefonul. Femeia a explicat că primarul Antal Árpád András poate fi găsit doar luni, la sediul instituției.

„Cei de la Primăria din Sfântu Gheorghe susțin că l-au arborat (n.r. drapelul de doliu) în baza unei cutume, urmare a decesului unui cetățean care primise, din partea Consiliului Local, premiul „Pro Urbe”. Persoana care primise această distincție a decedat vineri. Drapelul de doliu putea fi luat sâmbătă, pentru că duminică este Ziua Imnului Național al României. Pe de altă parte, urmare a modificărilor aduse Codului Penal cu privire la infracțiunea denumită ofense aduse însemnelor naționale, fapta nu mai este incriminată”, a explicat, pentru brasovtv.com, prefectul de Covasna, Sebastian Cucu. 

Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: