29
Vin, Mar

Cine va căștiga „Balonul de Aur?”

Sport

Cel mai prestigios trofeu individual pentru fotbal, Balonul de Aur, revine în acest an după ce în 2020 a fost a anulat. Chiar dacă Euro 2020 va juca un rol important în alegerea câștigătorului, putem face niște predicții pe baza performanțelor de până acum, cu atât mai mult cu cât tocmai ce s-a încheiat una dintre cele mai importante competiții ale anului, UEFA Champions League.

Ce e Balonul de Aur și de ce a fost amânat în 2020?

Balonul de Aur este un trofeu anual acordat de France Football, cu o vechime de peste 65 de ani, considerat în lumea fotbalului drept cel mai prestigios trofeu individual. A fost conceput de un jurnalist sportiv, Gabriel Hanot, și se acordă fotbalistului cu cele mai bune performanțe în decursul anului acordării. Câștigătorul este ales pe baza voturilor din partea jurnaliștilor, antrenorilor și căpitanilor echipelor naționale.

Ediția din anul 2020 a fost anulată datorită perturbărilor cauzate de pandemia COVID-19.

„Nu va exista o ediție în 2020, deoarece după o analiză atentă, se pare că nu sunt îndeplinite toate condițiile. Credem că un astfel de an neobișnuit nu poate - și nu ar trebui - să fie tratat ca unul obișnuit,” a declarat la acel moment Pascal Ferre, Editorul Șef al France Football.

Ar fi fost imposibil să se găsească o comparație corectă între toți jucătorii, să nu uităm că unele campionate s-au încheiat mai repede, iar unele competiții au avut un format diferit. Performanțele jucătorilor nu ar fi putut să fie judecate conform standardelor obișnuite, lucru dezamăgitor pentru un jucător care a dominat toate competițiile și ar fi fost câștigătorul clar al Balonului de Aur în 2020 - Robert Lewandowski.

Sfârșitul erei Messi - Ronaldo?

Următoarea ediție a Balonului de Aur este și mai importantă pentru că probabil va marca finalul unei ere dominate de doi fotbaliști excepționali: Lionel Messi și Cristiano Ronaldo. Cei doi au câștigat împreună de 11 ori prestigiosul Balon de Aur - 6 pentru Messi, respectiv 5 pentru Ronaldo, deci au dominat la propriu ultimul deceniu în fotbal. Forma celor doi este în declin, iar următoarea generație de super fotbaliști se face simțită.

Robert Lewandowski probabil ar merita oricum să câștige un Balon de Aur retroactiv, dar și în acest sezon a fost de neoprit cu 41 de goluri marcate în Bundesliga, doborând astfel recordul de aproape 50 de ani al lui Gerd Müller, cu 40 de goluri înscrise într-un singur sezon. De ani buni, ”Lewy” este probabil cel mai bun număr 9 clasic din fotbalul mondial. Evoluții bune la Euro 2020 și, ideal, măcar depășirea fazei grupelor cu Polonia l-ar putea propulsa pe Lewandowski pe prima poziție în lupta pentru Balonul de Aur.

În acest moment, competitorii principali ai lui Lewandowski sunt amândoi francezi, iar la momentul redactării, ambii au șanse mai bune decât atacantul polonez să câștige Balonul de Aur. Rezultatul final va depinde și de evoluția Franței la Euro 2020, una dintre favoritele să câștige competiția.

La doar 22 de ani, Kylian Mbappe este deja noul superstar al fotbalului mondial, cu o valoare de piață estimată la 160 milioane euro. Chiar dacă are toate calitățile unui câștigător al Balonului de Aur, Mbappe nu a câștigat trofeele importante cu echipa de club PSG în acest sezon - Ligue 1 sau UEFA Champions League, deci performanțele sale și ale echipei naționale la Euro 2020 vor conta foarte mult.

Candidatul surpriză pentru câștigarea Balonului de Aur este mijlocașul lui Chelsea, N'Golo Kante. Francezul a fost ales pe bună dreptate Omul Meciului în finala UEFA Champions League câștigată de gruparea londoneză la finalul lunii Mai. Evoluțiile recente ale lui Kante l-au propulsat în topul preferințelor pentru mulți jurnaliști sportivi, un Euro 2020 reușit l-ar putea menține în fruntea clasamentului pentru Balonul de Aur.

Top favoriți pentru câștigarea Balonului de Aur 2021

Goal.com au fost primii care și-au actualizat predicțiile pentru Balonul de Aur, dar majoritatea publicațiilor și caselor de pariuri vor avea o variație a clasamentului de mai jos:

1. N'Golo Kante (Chelsea)

2. Kylian Mbappe (PSG)

3. Robert Lewandowski (Bayern Munchen)

4. Kevin De Bruyne (Manchester City)

5. Lionel Messi (Barcelona)

6. Ruben Dias (Manchester City)

7. Romelu Lukaku (Inter)

8. Karim Benzema (Real Madrid)

9. Phil Foden (Manchester City)

10. Cristiano Ronaldo (Juventus)

Predicția noastră: Kante, Mbappe, sau Lewandowski

Casele de pariuri vor avea diferite oferte pariuri pentru Balonul de Aur pentru că se poate face un argument pentru oricare dintre primii 3 favoriți. De aceea, rezultatele din competițiile importante, îndeosebi Euro 2020, vor fi decisive pentru clasamentul final.

Pe scurt, credem că dintre cei trei, jucătorul cu cea mai bună performanță la Euro 2020 va deveni favorit pentru câștigarea Balonului de Aur.

Desigur, întotdeauna pot exista răsturnări de situație. Kante, de exemplu, nici nu se afla în top 10 înainte de finala UEFA Champions League. Trebuie totuși să ne bazăm pe forma și evoluțiile de până acum, iar în 2021, cei trei au fost cei mai buni fotbaliști ai planetei.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: