24
Mie, Apr

Cultura

    Marți, 3 octombrie, orele 14:00, clopotele Biserici Negre vor răsuna pentru a comemora 475 de ani de la prima slujbă evanghelică din Transilvania, ce a avut loc în Biserica Neagră, în data de 3 octombrie 1542.


Brașovul a fost primul oraș din Transilvania, în care Sfatul Orașului, condus la acea dată de sași, a adoptat Reforma religioasă după modelul de la Wittenberg, preluând și principiul propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu în limba maternă.

 „Cărticica Reformei pentru Brașov și Țara Bârsei”, redactată de umanistul și consilierul local Johannes Honterus (1498-1549) și tipărită scurt timp după prima slujbă evanghelică, în 1543, a stat la baza Reformei adoptată de toate orașele și satele săsești.

Reforma religioasă a contribuit la o deschidere profundă față de educație, știință și cultura muzicală. Prin elaborarea unui nou regulament școlar pentru gimnaziul academic din Brașov, bazat pe o concepție pedagogică umanistă, Honterus a contribuit cu un impuls puternic la dezvoltarea învățământului modern. Școala de lângă Biserica Neagră, care-i poartă numele, este unul dintre marile licee de stat din România, dedicate învățământului în limba germană.

În acest an, Comunitatea Bisericilor Protestante din Europa (CPCE) a oferit orașului Brașov titlul protejat de oraș european al reformei, subliniind impactul benefic al Reformei religioase de la Brașov pe plan internațional.
 
 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: