28
Joi, Mar

Adevarul

Cultura

80 de ani de viață și 60 de ani de activitate. Vorbim despre cel mai mare dirijor român, Ilarion Ionescu Galați. Deși a ieșit la pensie, maestrul nu se poate despărți de scena care l-a făcut cunoscut în întreaga lume. Dirijează spectacolele Filarmonicii din Brașov. Următorul recital va fi unul special care va marca întreaga s-a activitate.

Pe maestrul Ilarion Ionescu Galați l-am găsit pe scenă. Făcea ceea ce știe cel mai bine. Dirija orchestra Filarmonicii din Brașov pentru spectacolul  de vineri. Atunci pe scena de la sala Patria va avea loc un recital aniversar, 80 de ani de existență și 60 de ani de activitate, dedicat bineînțeles, lui Ionescu Galați, unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Născut în 1937, Ilarion Ionescu-Galați a început să studieze muzica la o vârstă fragedă, sub îndrumarea tatălui său.  „ Eu am început muzica la vârsta de trei ani și jumătate, la vioară la vârsta de cinci ani și jumătate. Școala de muzică din București am terminat-o în 1954 și am intrat la conservator în ’ 55 la București și am terminat în ’ 59 după care am lucrat la Filarmonica din București ca violonist  ” a povestit maetrul Ilarion Ionescu Galați, dirijorul orchestrei Filarmonicii Brașov.

De altfel, Ilarion Ionescu-Galați  s-a remarcat în peisajul muzical autohton mai întâi ca violonist. În această calitate a susținut numeroase recitaluri și concerte alături de orchestrele românești importante și nu numai. Ilarion Ionescu - Galați s-a perfecționat și în arta dirijorală cu maeștrii Emanuel Elenescu și Mircea Basarab, dar și la Ecole Normale de Paris. „ În perioada 1964 – 1968 am făcut studiile la Paris. Acolo mi-am luat licența în dirijatul de orchestră  și prin concurs am ocupat postul de dirijor la orchestra din Brașov. Eu am mai dirijat acestă orchestră și de aceea m-au dorit aici ” a completat Ilarion Ionescu Galați.

 

Din 1968, Ilarion Ionescu Galați  a devenit dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Brașov. Bineînțeles că în cele șase decenii de activitate  a dirijat toate orchestrele mari din țară, dar și ansambluri simfonice din SUA, Europa și Asia. De-a lungul carierei sale, maestrul Galați a mai fost director și dirijor permanent al orchestrelor simfonice din Istanbul, si Ankara - Turcia, precum și al orchestrelor simfonice din Gavle și Upsala din Suedia.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: