06
Joi, Mai

Cultura

Poate puțini dintre dumneavoastră știu probabil că, timp de zece ani, între 1950 și 1960, Brașovul s-a numit Orașul Stalin.

În acele vremuri, pe Muntele Tâmpa era scris din brazi numele lui Stalin, pentru ca toată lumea să salute schimbarea. Zilele acestea, la Brașov se desfășoară proiectul european „Am fost cetățeanul orașului Stalin”.

 

Istorici, specialiști în comunicare, voluntari, sau pur și simplu persoane pasionate de istorie, toate au luat parte la o întâlnire-dezbatere despre Brașovul anilor 1950-1960. La școala de vară din orașul nostru participă echipe de la muzee din Albania, Ungaria, Polonia, Bulgaria și România. 

 

Toată clasa muncitoare a Orașului Stalin trebuia să se arate încântată de onoarea care i se făcea prin acordarea acestei denumiri. Ca să nu se creadă cumva că ruşii au impus acest lucru, s-a fabricat un document print care muncitorii din Braşov cereau insistent ca oraşul să poarte denumirea de Stalin.

14 orașe din tot atâtea țări au ajuns să fie redenumite Stalin. Inițial, în România, vizat era Sibiul. Dar comuniștii au ajuns la concluzia că nu sună bine denumirea Salam de Stalin și astfel onoarea a revenit Brașovului. Totul se întâmpla în anii 50, atunci când în întreaga Europa de Est se instala comunismul.

Articole sugerate