20
Sâm, Apr

Economic

Computerul face deja parte din viața noastră, fie că vrem, fie că nu vrem, așa că aveți mare grijă ce website-uri accesați și ce programe antivirus folosiți. Oferta este bogată pe piață, însă nu strică să băgați de seamă atunci când o pagină de internet vă întreabă dacă vă poate monitoriza activitatea și prelua datele personale.

Tehnologia ne-a intrat definitiv în viață. Cu greu o putem evita și, fără să vrem, avem nevoie de un computer să rezolvăm cam orice chestiune ce ține de shopping, plată facturi, informare, știință etc. Bineînțeles, unele facturi încă se plătesc la ghișeul clasic, însă, dacă putem obține o informație direct din online, fără să mai batem drumul până la instituție, cu atât mai bine.

Cam toate companiile și instituții ale statului au investit într-un website îmbunătățit, deoarece imaginea online contează mai mult ca orice în ziua de azi. Atunci ar fi bine să vă interesați și dvs. de securitatea datelor personale, odată ce vi le sunt cerute pe internet. 

De îndată ce v-ați instalat un program de software pe computerul sau laptopul dvs, fie că este Windows sau Mac, investiți și într-un program antivirus de bună calitate. Dacă folosiți Windows, cu atât mai mult este indicat, deoarece nu vă trebuie un ativirus pentru programul Mac de la Apple. Natura sistemului macOs împiedică pătrunderea unui virus. Acest lucru nu înseamnă că nu există aplicații antivirus pentru acest tip de software. Există și sunt folosite în mare parte pentru dezinfectarea fișierelor înainte de partajarea lor. 

 

Mai mult, dacă doriți să navigați în siguranță pe internet, există foarte multe programe VPN, la prețuri accesibile chiar și pentru un abonament pe viață. VPN-ul sau Virtual Private Network este o conexiune securizată, criptată la o altă rețea decât cea în care vă aflați. Deși pare complicat de utilizat, VPN-ul este foarte simplu și majoritatea programelor vin cu note explicative foarte ușor de urmat. Bineînțeles, sunt și programe gratuite de descărcat online, însă dacă doriți o navigare sigură, este recomandabil să achiziționați un pachet bun de VPN. 

De asemenea, probabil că ați auzit deja despre celebrul GDPR. General Data Protection Regulation este o dispoziție legală menită să protejeze datele cu caracter personal și a limita modul în care acestea sunt prelucrate în online, de terțe entități. Această prevedere vizează toate țările din Uniunea Europeană, implicit România, așa că, de când a intrat în funcțiune (25 mai 2018), toate companiile, ziarele, blogurile trebuie să informeze utilizatorul ce fel de date personale prelucrează și de ce. Majoritatea retailerilor online iau foarte în serios chestiunea securității și mai toți au înțeles că protejarea datelor personale ale clienților lor este crucială pentru afacerea lor. 

 

De exemplu, Amazon protejează datele utilizatorilor prin folosirea protocoalelor și software-urilor de criptare. Deoarece toate comenzile sunt din online și necesită asocierea conturilor cu un card bancar, compania lui Jeff Bezos folosește o metodă securizată, intitulată Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS). Asos, un alt jucător mare din mediul online, tocmai și-a actualizat politica de securitate ce intră în vigoare începând cu data de 7 februarie 2020. Retailerul de haine explică foarte clar pe website-ul lui care sunt drepturile clienților lor, cum le colectează datele personale și de ce. Utilizatorii sunt informați și de opțiunea de formulare a unei plângeri, în cazul în care simt că drepturile lor au fost încălcate. Dacă mergem și mai departe și aruncăm un ochi în Asia, Alibaba își informează vizitatorii de ce are nevoie de anumite date personale și în ce scop le folosește. Chiar și site-ul de poker online PokerStars privește cu mare seriozitate acest aspect. Are o politică de confidențialitate foarte strictă, iar securitatea este întotdeauna primordială. Chiar și generatorul de cărți trece prin multe teste pentru a se ridica la standardele impuse, iar conturile jucătorilor sunt separate și criptate. 

Înainte să apăsați “Accept” pentru furnizarea datelor dvs. personale, atunci când vizitați un website, cel mai bine este să alocați acele două-trei minute în plus pentru a citi exact motivele pentru care vi se cer acele informații și apoi dvs. alegeți dacă sunteți de acord sau nu. Intotdeauna este bine să fiți prevăzător și să evitați situațiile nedorite în care contul bancar v-a fost copiat sau datele personale au fost trimise către alte zeci de website-uri, în scopuri de marketing.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: