19
Vin, Apr

foto: www.goanadupabitcoin.ro

Economic

În prezent, majoritatea oamenilor compară consumul de electricitate al rețelei Bitcoin cu producția de bani fiat ale băncilor centrale precum Rezerva Federală din SUA, fără a lua în considerare munca manuală, energia și electricitatea necesară pentru a distribui și transfera acești bani.

Valutele clasice necesită rețele complexe de bănci centrale, bănci comerciale, ATM-uri, sisteme de transport securizate și sute de mii de angajați, printre altele. Băncile Centrale nu folosesc metode magice de a face banii să apară în portofelul fiecărei persoane din țară sau din lume – ei se trimit la bănci și alți intermediari, care la rândul lor îi distribuie mai departe.

Dacă ne gândim la infrastructura necesară pentru a distribui banii cash, raportul de consum se schimbă – numai în Statele Unite sunt peste 6000 de bănci care procesează tranzacții cu cash. Chiar și în cazul în care luăm în calcul că tranzacțiile actuale se realizează prin intermediul cardurilor, asta nu face decât să includă în sistem furnizorii de servicii de procesare precum JPMorgan, Visa și MasterCard. Resursele și energia consumată de aceștia și de sutele de mii de angajați pe care îî au ar trebui luate în consideare în momentul în care se încearcă o comparație între energia consumată de criptomonede și cea de bănci.

Bitcoin, de exemplu, este o rețea financiară peer-to-peer și datorită caracterului descentralizat nu necesită intermediari. Maria poate să trimită BTC lui Petre prin transmiterea tranzacției către mempool, iar tranzacția este apoi procesată de mineri. La rândul lor, aceștia sunt recompensați prin comisioanele de tranzacție incluse în bloc și din criptomonedele minate propriu-zis.

Așadar, este corect să spunem că procesul de minare consumă multă electricitate, dar nu se poate compara cu procesul de creare a banilor cash deoarece minerii folosesc majoritatea energiei electrice pentru a confirma și valida tranzacții, în mod similar cu rețeaua bancară globală.

De asemenea, mai trebuie luat în calcul și faptul că în momentul de față, eficienta sistemelor cripto este redusă din cauza volumul mic de tranzacții pe care le realizează – spre deosebire de bănci, care procesează miliarde în fiecare zi.

Pe termen lung, tehnologia blockchain trebuie să găsească soluții de eficientizare a proceselor, deoarece o creștere a numărului de utilizatori înseamnă mai multe tranzacții de validat. Odată cu maturizarea tehnologiei și implementarea proceselor de Proof-of-Stake sau a soluțiilor de scalabilitate, este de așteptat ca și consumul de energie necesar pentru funcționarea rețelelor să scadă, astfel încât să poată fi eliminat în sfârșit argumentul consumului în discuțiile despre criptomonede.

Articolul a fost preluat de pe site-ul: www.goanadupabitcoin.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: