20
Sâm, Apr

sursa foto: a1.ro

Eveniment

Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost înălțată, pentru prima dată în văzul poporului, la 14 septembrie 335, un moment de sărbătoare păstrat și astăzi cu sfințenie.

În această zi, se ține post negru. Postim pentru a ne aduce aminte de Patimile și Moartea Domnului. Nu întâmplător, în ziua Înălțării Sfintei Cruci se citește la Sfânta Liturghie Evanghelia din Vinerea Mare, în care este prezentată toată durerea de pe Golgota.

Ziua de 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci – Ziua Crucii, este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Potrivit tradiţiilor, de Înălțarea Sfintei Cruci, se strâng ultimele plante de leac, împreună cu buchete de flori şi busuioc, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel pregătite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, urmând a fi folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi împotriva farmecelor de dragoste.

Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele pentru apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.

Tot de Înălțarea Sfintei Crucii, în Bucovina oamenii atârnă în ramurile pomilor fără de rod cruci de busuioc sfinţit, crezând că, astfel, vor avea parte de recoltă bogată în toamna viitoare.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: