20
Sâm, Apr

sursa foto: canal2.md

Eveniment

Pe 14 februarie, mai mult ca oricând, oamenii îşi arată afecţiunea şi trimit cadouri, alături de mesaje de dragoste.

Ziua Îndrăgostiţilor a fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu peste 1.500 de ani.

Ziua îşi ia numele de la un sfânt despre care au apărut, de-a lungul timpului, mai multe istorisiri.

În credinţa populară, Sfântul Valentin a fost un preot în Roma celui de-al treilea secol. Împăratul Claudius II a interzis căsătoriile, pentru că, spunea el, bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi, iar Valentin a nesocotit regula, despre care credea că este nedreaptă, şi a continuat să oficieze căsătorii în secret.

Când împăratul a aflat, preotul Valentin a fost trimis în temniță.

Potrivit legendei, temnicerul lui l-ar fi rugat să-și folosească puterile sfinte pentru a-i vindeca fiica oarbă. Iar Sfântul Valentin i-a redat vederea. Și chiar mai mult: s-a îndrăgostit de aceasta.

În scurt timp a venit și verdictul împăratului: Sfântului Valentin i se cruța viața dacă era de acord cu decizia lui Claudius II de interzicere a căsătoriei (renunțând astfel, de bună voie, la credința sa).  Sfântului Valentin a refuzat și, pe pe 14 februarie 269 a fost condamnat la moarte și executat, potrivit webcultura.ro

Înainte de execuție, Sfântului Valentin i s-a dat voie să scrie câteva ultime rânduri iubitei sale. O scrisoare de adio pe care a semnat-o simplu: ,,de la al tău Valentin”. O formulare pe care astăzi o cunoaște toată lumea.

Devenită una dintre cele mai populare sărbători, astăzi, Ziua Îndrăgostiţilor este marcată în majoritatea ţărilor.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: