24
Mie, Apr

sursa foto: newsin.ro

Eveniment

UPDATE

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, susține că în cadrul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene aproape că s-a ajuns la un consens, iar Laura Codruța Kovesi are șanse foarte mari să devină șef al Parchetului European.

Mureșan arată că cel mai probabil joi va exista o nouă rundă de negocieri și este posibil ca atunci să se dea un răspuns clar.

 

”Astăzi a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-șef european. Vă spun că lucrurile merg foarte bine pentru candidata noastră, Laura-Codruța Kövesi. 
Care este următorul pas:
Joi, Consiliul Uniunii Europene va discuta din nou subiectul și se poate să avem o decizie. Dacă va exista o decizie joi, cu siguranță va fi favorabilă candidatei noastre.
După alegerile europarlamentare, a existat în Consiliu o dinamică favorabilă candidatei noastre, după cum am anticipat încă din luna aprilie.”, scrie Siegfried Mureșan.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Negociatorii Consiliului Uniunii Europene şi cei ai noului Parlament European, format după alegerile din 23-26 mai, vor avea marţi o primă rundă de discuţii cu privire la desemnarea şefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), poziţie pentru care se află în cursă şi Laura Codruţa Kovesi, a declarat luni, un purtător de cuvânt al preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE.

"Consiliul este angajat faţă de înfiinţarea EPPO până în noiembrie 2020. Pentru a face acest lucru, este important ca procurorul-şef al EPPO să fie numit cât de curând posibil. Procurorul-şef are un rol important în înfiinţarea Biroului", a declarat pentru AGERPRES un purtător de cuvânt al preşedinţiei finlandeze.

Acesta a precizat că preşedinţia Consiliului UE, împreună cu ceilalţi doi membri ai trioului care constituie echipa de negociere (din Croaţia şi Portugalia), a luat notă de formarea noii echipe de negociere a PE şi este gata să reia negocierile cât de repede posibil.

"Următoarea discuţie între trioul de negociere al Consiliului UE şi noua echipă de negociere a PE va avea loc marţi, 17 septembrie. Plecând de la primele contacte cu negociatorii PE, negociatorii Consiliului vor discuta apoi paşii următori în COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi ai ţărilor membre ale UE)", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, preşedinţia finlandeză a Consiliului UE ia în calcul includerea acestui subiect pe agenda reuniunii de joi a COREPER.

La 12 septembrie, Parlamentul European, care după alegerile europene din luna mai şi-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruţa Kovesi, şi-a desemnat noua echipă de negociatori pentru funcţia de procuror-şef european.

Noua echipă este formată din preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputată germană din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintă a comisiei LIBE şi membră a grupului Renew Europe, tot din Spania, a anunţat joi pe contul său de Facebook eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

Procedura de desemnare a noului procuror-şef european nu s-a finalizat până la încheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesară desemnarea unei noi echipe de negociere. În cursă se mai aflau la momentul respectiv românca Laura Codruţa Kovesi, candidata preferată de Parlamentul European, şi francezul Jean-Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE în urma unui vot în COREPER desfăşurat în luna februarie.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: