28
Joi, Mar

sursa foto: rtv.net

Eveniment

Camera Deputaţilor urmează să dezbată astăzi, de la ora 14.00, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale.

Majoritatea partidelor parlamentare vor avea înainte ședințe de grup pentru a-și bate în cuie strategia cu care intră la vot. STIRIPESURSE.RO a contactat reprezentanți din mai multe grupuri parlamentare și tabloul este următorul:

 

1. PNL vrea vot final azi, urmând ca Guvernul să „repare” legea prin Ordonanță de Urgență.

2. Nici PSD nu este de acord cu retrimiterea legii în comisii și vrea, la fel ca PNL, un vot final azi. Cu mențiunea că PSD va propune respingerea în plen a amendamentelor care fac referire la artiști și la sportivi.

3. USR susține eliminarea pensiilor speciale dar consideră că în actualul proiect sunt probleme de neconstituționalitate. O variantă luată în calcul de USR este ca pensiile magistraților să nu se elimine, ci să se plafoneze la nivelul ultimului salariu net.

4. De principiu, UDMR vrea fie eliminarea tuturor pensiilor speciale, fieimpozitarea tuturor pensiilor speciale mergand pana la a avea o pensie speciala de maxim 20% din venitul Presedintelui Romaniei. In varianta actuala UDMR mai degraba NU voteaza legea pentru ca forma aflata la vot final creaza discriminari.

5. Pro România nu susține eliminarea pensiilor speciale. Solutia: impozitarea pensiilor mari.

În forma adoptată în comisiile Camerei Deputaților și care intră marți la dezbatere și vot final în plen, SE ELIMINĂ următoarele PENSII SPECIALE:

Parlamentari (indemnizație limită vârstă)

Judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)

Foștii Președinți ai României

Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)

Judecătorii CCR (pensie de serviciu)

Membrii Curții de Conturi

Avocatul Poporului

Funcționarii publici parlamentari

Corpul diplomatic și consular

Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice

Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Indemnizația de merit pentru personalitățile române de prestigiu ale științei, culturii și sportului. Cuantumul lunar al indemnizației de merit este egal cu 3 salarii minime brute pe țară și este neimpozabil.

Indemnizația pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Cuantumul indemnizației reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării.

Indemnizația pentru artiştii interpreți sau executanți care au desfăşurat activitate artistic-interpretativă în regim de liber-profesionist în perioada 1 ianuarie 1950 - 27 septembrie 1999 pe teritoriul României sau în străinătate (soliști, dirijori, actori, prezentatori de spectacole, soliști de balet și dans, balerini, dansatori, coregrafi, artiștii de circ și cascadorii. Indemnizațiile variază între 198 și 339 de lei)

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: