19
Vin, Apr

Eveniment

Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal.

Calea de transmitere a virusului gripal este calea aerogenă, prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

Semnele şi simptomele gripei constau în frison, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gât, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare).

Având în vedere contextul epidemiologic actual , cu evoluția epidemică a gripei  (în conformitate cu datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile săptămâna a 4 a anului 2020  - 20.01-26.01.2020-  a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon, iar în săptămână 27.01-02.02. la nivelul județului Brașov au fost raportate un număr de 489 de cazuri de Gripa, dintre care 35 cu internare),

Recomandăm populaţiei să respecte măsurile de prevenire a gripei care constau în:

- evitarea aglomeraţiilor;

- evitarea contactului cu persoanele bolnave;

- păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;

- folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;

- repectarea etichetei de tuse (se tușește în plica cotului, nu direct în palme);

- igiena corectă a mâinilor, prin spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;

- creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);

- aerisirea in mod regulat a încăperilor (săli de clasă, dormitoare);

- îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;

- evitarea staţionării în frig timp îndelungat;

- prezentarea obligatorie la medicul de familie odată cu apariţia primelor semne de boală, evitarea supraaglomerarii unităților de primiri urgențe ale spitalelor și a automedicației

- izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor diagnosticate cu gripă și care nu necesită spitalizare

- vaccinarea antigripală.

Singura măsură specifică de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală recomandată grupelor de populaţie care pot transmite gripa cât şi persoanelor cu risc crescut de a face complicaţii datorate gripei (persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu bolicronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide).

În județul Brașov au fost distribuite un număr de 38.750 doze de vaccin, la aceasta dată fiind în stoc, la medicii de familie un număr de 4.950 doze de vaccin. Campania de vaccinare continuă, astfel că în baza necesarului de vaccin transmis de medicii de familie, DSP Jud. Brașov a solicitat Ministerului Sănătății o suplimentare cu 1400 doze de vaccin.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a Județului Brașov, prin CSCBT,  recomanda triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.  Până la această dată, în Județul Brașov, în nicio unitate de învățământ nu au fost suspendate orele de curs datorită îmbolnăvirilor de gripă.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: