sursa foto: ARHIVĂ

Eveniment

Consiliul European a anunțat luni lista celor 22 de procurori care vor lucra la Parchetul European, în subordinea Laurei Codruța Kovesi.

Din partea României, este vorba despre fostul șef al D.I.I.C.O.T. Brașov, Cătălin Borcoman.

Borcoman, fost consilier al lui Kovesi la Parchetul General, a fost preferat în dauna unor nume precum Daniel Horodniceau, fost șef al D.I.I.C.O.T., și Constantin-Claudiu Dumitrescu, şeful Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene din cadrul DNA.

Lista celor 22 de procurori:

Frédéric Baab

Cătălin-Laurențiu Borcoman

Jaka Brezigar

Danilo Ceccarelli

Gatis Doniks

Yvonne Farrugia

Teodora Georgieva

Daniëlle Goudriaan

Petr Klement

Tomas Krušna

Tamara Laptoš

Katerina Loizou

Ingrid Maschl-Clausen

José Eduardo Moreira Alves d'Oliveira Guerra

Juraj Novocký

Andrés Ritter

Maria Concepción Sabadell Carnicero

Gabriel Seixas

Kristel Siitam-Nyiri

Harri Tiesmaa

Yves Van Den Berge

Dimitrios Zimianitis

Procurorii vor supraveghea investigațiile și urmărirea penală și vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul șef european.

Procurorii europeni sunt numiți pentru un mandat de șase ani, care nu poate fi înnoit. Consiliul poate decide extinderea mandatului pentru cel mult trei ani la sfârșitul acestei perioade. Ca parte a normelor tranzitorii pentru primul mandat după crearea EPPO, procurorii europeni dintr-o treime din statele membre, hotărâți prin tragere la sorți, vor deține un mandat care nu poate fi reînnoit. Acesta este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Olanda, Austria și Portugalia.