24
Mie, Apr

sursă foto: imobiliare.ro

Eveniment

Stocul de locuințe din România este alcătuit preponderent din apartamente construite în regimul comunist, având, în cele mai multe cazuri, un grad redus de confort, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În ultimii 30 de ani au fost construite în România 1,2 milioane de locuinţe, ceea ce reprezintă 13,4% din totalul celor 9,1 milioane de unităţi existente.

Datele acestea arată un ritm mediu de circa 40 de mii de locuințe/an.

E incomparabil cu ce a existat în comunism, din anii 60 până la cădere, când se înregistra un ritm de 160 de mii de locuinte pe an, dar atunci aveam urbanizare forțată, planificare de stat, pe când acum e o piață liberă. Una care însă a avut perioade negre, cum au fost primii ani după comunism, în care dezvoltarea a lipsit. Și, cu unele note explicative, perioada ar mai putea fi extinsă vreo cinci ani. 

Studiul arată că doar trei județe au cunoscut o creștere de puțin peste 20% a stocului de locuințe: Constanţa , Cluj  şi Suceava.

La polul opus sunt județele Teleorman (5,6%), Hunedoara (5,6%) și Caraș-Severin (4,1%), unde stocul rezidențial este dominat într-o proporție covârșitoare de locuințe construite în urmă cu peste 30 de ani.

Dintr-un astfel de clasament este totuși exceptată Capitala și împrejurimile. Creșterea în oraș a fost de doar 17%, pe când în Ilfov s-a produs o creștere de 46%, ceea ce arată migrarea către localitățile limitrofe. E un trend de formare a suburbiei, însă factorul determinant a fost totuși cel legat de preț.

Terenurile în București sunt puține și scumpe. Creșterea în București este totuși relativ redusă și din cauza bazei ridicate de raportare. Potrivit analizei, în regiunea București-Ilfov au fost construite 180 de mii de locuințe în ultimii 30 de ani, cu o împărțire egală între oraș și împrejurimi.

Astfel, la nivel regiunii București – Ilfov, ponderea locuințelor construite în perioada 1990 – 2019 este de 16,8%, cu o diferență semnificativă între Capitală (10,3%) și județul Ilfov (46,1%), situație ce ilustrează un apetit ridicat pentru extinderea orașului în localități limitrofe, precum Popești-Leordeni, Chiajna, Bragadiru sau Voluntari. În cifre absolute, atât în București, cât și în județul Ilfov, au fost construite câte 90.000 de locuințe de-a lungul ultimilor 30 de ani, informează digi24.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: