23
Mar, Apr

sursă foto: paradisulverde.com

Eveniment

Lipsa vitaminei D creşte riscul de infecţie, inclusiv cu SARS-COV-2.

O arată studiile făcute la nivel mondial. Astfel, pentru a-i proteja pe oameni, în mai multe ţări europene, specialiştii au cerut suplimentarea alimentelor de bază cu vitamina D. 

Vitamina D stimulează absorbția calciului şi îl stabilizează în oase şi muşchi.

Principalul furnizor de vitamina D este soarele, iar în lipsa lui, specialiştii recomandă suplimentarea din luna septembrie până în martie. Şi asta pentru că vitamina D este extrem de importantă pentru organism. În lipsa ei, suntem mult mai predispuşi la infecţii, inclusiv la infecția cu SARS-COV-2. De altfel, un studiu realizat recent în Spania, pe 216 pacienţi, arată că 82% dintre ei aveau carențe de vitamina D.

Din această cauză, specialiştii din Marea Britanie şi Franţa au cerut suplimentarea cu vitamina D a alimentelor de bază.

Vitamina D este una dintre numeroasele substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănaătos. Este produsă de organism în mod natural atunci când pielea este expusă la soare, însă se găsește, tot în mod natural, în anumite alimente, cum ar fi pește, ouă și produse lactate. Alături de calciu, vitamina D ajută la formarea oaselor și la menținerea sănătății lor. Vitamina D are rol în asimilarea calciului și a fosforului la nivelul intestinului subțire, precum și în fixarea acestora în oase și în dinți, rezultând o mineralizare osoasă corectă. În plus, blochează eliberarea hormonului paratiroidian, care reabsoarbe tesutul osos, conducând la subțierea și slăbirea oaselor, fapt care crește riscul de fracturi.

Ce este vitamina D

Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi, unul din cei 24 de micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Termenul "vitamina D" se referă la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care două sunt importante pentru sănătatea organismului: vitamina D2, realizată de plante și vitamina D3, produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui. Aceste forme de vitamina D pot fi găsite și în alimente.
Cunoscută și sub denumirea de calciferol, vitamina D este solubilă în grăsimi, insolubilă în apă, stabilă la căldura și foarte sensibilă la lumina și oxidanti. Spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate doar prin suplimente și alimente, vitamina D este produsă în organism atunci când razele ultraviolete intră în contact cu pielea. Ea este responsabilă de menținerea nivelului normal de calciu și fosfor în organism, ajutând astfel la creșterea și întărirea oaselor, în special la copii și bătrâni.

 

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: