23
Mar, Apr

Eveniment

Situație greu de descris la Direcția de Sănătate Publică din Brașov, după explozia numărului infectărilor cu COVID-19 în județul Brașov.

Doi pacienți din Brașov, testați pozitiv la noul coronavirus, le-au explicat reporterilor Brașov TV că, de când sunt infectați, nu i-a căutat nimeni de la Direcția de Sănătate Publică pentru efectuarea anchetelor epidemiologice.

Unul dintre pacienți așteaptă să i se telefoneze de 4 zile, iar cel de-al doilea, a cărui soție lucrează în domeniul medical, așteaptă de aproape două săptămâni!

,,Soțul meu este în a 12-a zi de boală. Nu l-a contactat absolut nimeni”, a explicat, sub rezerva anonimatului, soția pacientului testat pozitiv la noul coronavirus.

Cei doi pacienți infectați cu COVID-19 concluzionează că, astfel, persoanele cu care au intrat în contact pot răspândi virusul, fără intenție desigur, dar numărul infectărilor, în aceste condiții, crește neîndoielnic.

Șefa D.S.P. Brașov: La ritmul de 200 de pacienți pozitivi pe zi, chiar și mai mulți, am rămas în urmă

Contactată telefonic de reporterul Brașov TV, directoarea Direcției de Sănătate Publică din Brașov, doctor Andrea Neculau, admite că personalul este insuficient, dar spune că se fac eforturi pentru suplimentare.

,,În condițiile actuale, din punct de vedere medical ‘urmărirea’ pacientului se face de către medicul de familie. La ritmul de 200 de pacienți pozitivi pe zi, chiar și mai mulți, am rămas în urmă. Anchetele se fac în mod reactiv. Trebuie să sune D.S.P., dar relația cu medicul de familie, la 200 de anchete pe zi câte avem de făcut, e esențială. O anchetă epidemiologică e ca o muncă de detectiv, niciodată nu știi cât durează. Cu câte persoane a intrat în contact pacientul, iar acelea, la rândul lor, cu alte câte? Practic, sunt foarte multe anchete neefectuate, dar pacienții sunt monitorizați de medicii de familie – număr de telefon dedicat -, iar dacă apar situații deosebite (n.r. medicii de familie) ne anunță. Tot noi facem și evaluările în spitale. Am angajat la maximum - am amenajat 6 birouri-, dar nu pot fi făcute posturi de lucru imediat, este nevoie de dotări, de computer, de telefoane.

De mâine, (n.r. luni) Direcția de Asistență Socială din Brașov ne va acorda sprijin, cu asistenți din rețeau școală, 10 deja lucrează, sper să ajungem la 60, cu 40 de asistenți pentru recuperarea anchetelor epidemiologice., a explicat, pentru brasovtv.com, șefa D.S.P. Brașov, doctor Andrea Neculau.

Întrebată dacă inspectorii sanitari de la D.S.P. Brașov fac sau nu anchete epidemiologice în pandemie - în contextul în care medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la O.M.S., a cerut, în cunoștință de cauză sau nu, ca inspectorii sanitari de la D.S.P.-uri să fie puși să facă anchete epidemiologice -, doctor Andrea Neculau a răspuns: inspectorii sanitari fac anchete epidemiologice atât la Brașov cât și la Făgăraș de luni de zile! Este nevoie de personal, dar nimeni nu stă degeaba!

Șefa D.S.P. Brașov: Am solicitat sprijin armatei

Întrebată ce soluții există pentru îmbunătățirea activității la Direcția de Sănătate Publică, Andrea Neculau a afirmat că a cerut ajutor armatei.

,,Am solicitat sprijin de la armată. Ei lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Așteptăm acordul final. Este vorba despre 20 de persoane, care să ne ajute în sistemul call center. Specialiștii Direcției de Sănătate Publică îi vor instrui, este clar că ne vor fi de mare ajutor. Așteptăm, în baza protocolului încheiat de Ministerul Sănătății, să primim confirmarea. Când vor fi definitivate toate aspectele, vă voi da detalii. Vreau să mulțumesc pentru faptul că primim sprijin, cu toții vrem să acționăm cu cea mai mare responsabilitate, asta să fie foarte clar!”, a precizat Andrea Neculau.

Ce spune un doctor de sănătate publică, în privința anchetelor epidemiologice

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea ,,Babeş Bolyai”, susţine că noile măsuri anti-Covid-19 nu sunt suficiente pentru combaterea cu succes a pandemiei.

În privința anchetelor epidemiologice, Răzvan Cherecheș este radical: ,,Toate studiile arată că prindem cam o zecime dintre cei care sunt pozitivi. Testarea ar trebui să fie gratuită, punct. Toţi contacţii celor care au fost expuşi ar trebui testaţi. La noi, anchetele epidemiologice se fac cu întârziere de zile, ceea ce le face perfect inutile. Nu controlăm nimic. Sunt ţări care au alocat mii de persoane pentru anchetele epidemiologice. La noi se lucrează cu voluntari, fără protocoale standardizate, fără să existe fonduri, fără resursă umană suplimentară”, a afirmat, pentru adevarul.ro, Răzvan Cherecheș.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: