20
Sâm, Apr

Eveniment

Ion Petrescu s-a născut la 4 februarie 1928, în orașul Râmnicu Sărat, unde a și urmat cursurile Liceului ,,Regele Ferdinand’’.

La vârsta de 16 ani s-a înrolat în Batalionul de Transmisiuni al Corpului 7 Armata Roman participând la bătălia de la Budapesta, unde a executat 6 misiuni de cercetare avansată.

După absolvirea Școlii de Ofițeri de Jandarmi în 1948, a activat în instituții de învățământ superior din Ministerul de Interne fiind pe rând asistent, lector, conferențiar și profesor. În urma unei stări conflictuale cu Nicolae Ceaușescu a fost trecut, pe nedrept, în rezervă când era deja licențiat în 4 facultăți.

În 1972 a primit titlul de doctor în științe economice, iar în 1976 pe cel de doctor în științe psihologice. Din aceste poziții a devenit un specialist consacrat, un marcant cadru didactic și un cerecetător reputabil, fiind, de asemenea, întemeietor al școlii științifice – Școala de Management din Brașov, cât și un întemeietor al Școlii Doctorale de Management la Universitatea ,,Lucian Blaga’’ din Sibiu.

Era autor sau coautor a 118 cărți, cursuri, monografii, publicând de asemenea și peste 200 de articole ce abordează în special problemele eficienței economice și a celei manageriale.

Din 2004 era și cercetător științific gradul I al Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei Române unde investiga problemele performanței și satisfacției în activitatea de cercetare științifică.

Pentru meritele sale domnul Ion Petrescu s-a bucurat de recunoașteri cum ar fi: Membru de Onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei, Membru corespondent al Academiei Americano-Române, Doctor Honoris Causa al Universității ,,Lucian Blaga’’ din Sibiu și al Academiei de Studii Economice a Moldovei. Alte recunoașteri au fost: primirea Premiului Academiei Române ,,Virgil Madgearu’’ pentru cartea ,,Managementul social’’, premiul Oskar-Capital pentru cea mai bună carte economică, Medalia de Aur pentru România din partea Insitutului de Biografii al Statelor Unite ale Americii, Diploma ,,OM al Mileniului’’ din partea Institutului Internațional de Biografii de la Cambridge  pentru serviciile aduse în domeniul managementului., potrivit newsbv.ro.

,,Primaria municipiului Brasov anunță, cu profund regret, trecerea în neființă a cetățeanului de onoare al municipiului Brașov, general al Armatei române, academician, prof. univ. dr. H.C. Ion Petrescu. Sincere condoleanțe familiei îndoliate.”, anunță oficialii Primăriei Brașov.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: