29
Vin, Mar

sursă foto: edupedu.ro

Eveniment

În lipsa unei informări corecte a elevilor cu privire la riscurile la care se expun printr-o utilizare neadecvată a Internetului și mai ales a platformelor de învățământ on-line, aceştia pot deveni foarte uşor victime ale mediului online.

Există tot mai multe cazuri când persoane necunoscute accesează ilegal codurile de acces la aplicațiile utilizate pentru cursurile on-line, postează diferite mesaje, înregistrează cadrele didactice care predau sau elevii în timpul cursurilor on-line, restricționează accesul acestora la școala on-line.

Trebuie știut faptul că interacțiunea fără autorizație cu dispozitive sau componente ale unui calculator (de regulă: pornirea calculatorului, folosirea tastaturii, mouse-ului, folosirea camerei web, imprimarea unui document, răsfoirea unor dosare, deschiderea de fișiere, rularea soft-ului și procesarea datelor în scopul obținerii de informații), reprezintă accesul ilegal la un sistem informatic.

Art. 360 Cod Penal reglementează accesul ilegal la un sistem informatic ca fiind accesul neautorizat asupra unui computer, sistem informatic fără consimțământ, preluarea unor date, stocarea de date, comunicarea, interceptarea sau schimbarea datelor sau a unui software. Această infracțiune se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Dacă accesul se săvârșește în scopul obținerii de date informatice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Trebuie menționat faptul că dacă accesul fără drept se realizează atunci când există o restricție privind anumiți utilizatori, pedeapsa prevăzută de lege este mai mare.

Conform art. 365 alin.1), lit.b) din Codul Penal, constituie operaţiune ilegală cu dispozitive sau programe informatice și se pedepsește cu  închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, fapta persoanei care, fără drept, …. pune la dispoziţie sub orice formă parole, coduri de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau parţial la un sistem informatic, în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile:  accesul ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice sau transferul neautorizat de date informatice.

Pentru prevenirea victimizării în mediul online, Poliția Brașov recomandă:

copiilor și tinerilor:

- părinţii tăi sunt persoane de încredere cu care poţi să vorbeşti despre activitatea ta pe internet;

- parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor!

- dacă ai fost abordat(ă) de anumite persoane pentru a divulga parolele și contul folosit, cu scopul de a  intra la orele de curs, semnalează de îndată acest lucru cadrelor didactice sau părinților, pentru a putea lua atitudine și a schimba parolele.

părinților și cadrelor didactice:

- supravegheaţi atent activitatea copilului dumneavoastră pe Internet și mai ales în timpul orelor de curs on-line;

- aşezaţi  computerul conectat la Internet într-o  zonă  deschisă, de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi;

- arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă;

- învăţaţi-l să nu dea niciodată date personale, parole sau nume de conturi  persoanelor cu care corespondează pe Internet, sau pe care le cunosc;

- încurajaţi-l să vă spună dacă cineva din mediul on-line îl face să se simtă inconfortabil ori îi provoacă teamă;

- explicați-i copilului ce înseamnă autoprotecţia pe Internet. Dacă un site încurajează copilul să transmită numele pentru a personaliza conţinutul acelui program, ajutaţi-l să-şi  găsească un nume fictiv;

- în cazul în care sesizaţi schimbări negative în comportamentul copilului, discutaţi cu acesta şi încercaţi să aflaţi cauzele care au generat aceste modificări. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti, care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei.

Pentru faptele abuzive din online, răspunderea e în offline, adică în mediul real!!

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: