28
Joi, Mar

sursă foto: lifeonmars.ro

Eveniment

După decesul bebeluşului de la Suceava, care s-a petrecut la scurt timp după ce a fost scufundat în cristelniţă, aproximativ 65.000 de persoane au semnat o petiţie prin care au cerut modificarea ritualului Botezului.

În ciuda solicitărilor unei părți importante a societății civile și a unor înalți ierarhi, Sfântul Sinod a decis păstrarea acestui ritual în forma sa iniţială, care presupune scufundarea de trei ori a bebeluşului în cristelniţă.

Ritualul botezului rămâne neschimbat. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, în virtutea faptului că Biserica Ortodoxă are obligația statutară de a rămâne în unitate cu Biserica Ortodoxă universală, Sfântul Sinod a decis că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina și ritualul, informează basilica.ro.

Ritualul botezului rămâne neschimbat! În Facultăţile de Teologie se va acorda o atenție sporită ritualului întreitei „afundări”.

În ceea ce privește ”îngrijorările” din spațiul public, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a discuta cu părinții și nașii copilului, care, în prealabil, s-au consultat cu medicul pediatru. Aceştia vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Demersuri de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români comunişti

În şedinţa Sfântului Sinod desfăşurată pe 25 februarie 2021 şi prezidată de Prefericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost ales prin vot secret Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nichifor Horia ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Noul Episcop-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul. De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret și pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Dinculeană ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Acesta va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul.

În cadrul aceleiași ședințe, au mai fost luate următoarele hotărâri:

Declararea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinţilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

Începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Au fost aprobate textele liturgice (slujba, acatistul și paraclisul) pentru cinstirea Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, și a surorii sale Zenovia (30 octombrie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult;

A fost aprobat ca, în textul Calendarului creștin-ortodox pentru anul 2022, la rubrica Zile şi date importante, să fie incluse „Ziua drapelului național” (26 iunie) şi „Ziua imnului național al României” (29 iulie).

 

sursa: romaniatv.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: