25
Joi, Apr

sursă foto: stiripesurse.ro

Eveniment

Din neatenție ți-ai pierdut diploma de bacalaureat și nu ști cum să o recuperezi?

Claudia Petcu, inspector școlar în cadrul I.Ș.J. Brașov a explicat pentru brasovtv.com care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a intra în posesia diplomei de bacalaureat, pierdută.

Conform legislației în vigoare (Regulamentul actelor de studii, aprobat prin OMENCS 3844/2016, cu modificările și completările ulterioare),

Art. 37. - (1) În cazul plastifierii, pierderii sau al furtului actului de studii original eliberat, în baza unei cereri scrise a solicitantului, unitatea de învățământ care a eliberat actul respectiv eliberează un duplicat al acestuia, întocmit pe baza documentelor aflate în arhiva unității de învățământ din care rezultă situația școlară a solicitantului. 

(2) Cererea de eliberare a duplicatului este însoţită de următoarele acte ...:

a) declaraţia notarială/consulară, dată de titularul actului, în care sunt cuprinse toate elementele necesare pentru identificare, împrejurările în care actul original a fost pierdut, precum și alte precizări care să confirme dispariția actului de studii respectiv.

Se va face în mod obligatoriu următoarea menţiune: «actul de studii original nu a fost lăsat gaj/garanţie la o instituţie de stat sau particulară, din țară sau din străinătate și nu a fost înstrăinat cu bună știință altei persoane fizice sau juridice»;

b) dovada publicării pierderii sau furtului actului de studii în Monitorul Oficial al României, Partea a III - a;

c) copie conformă cu originalul după certificatul de naştere/ căsătorie; d) două fotografii color, format 3 x 4 cm;

d) actul original plastifiat;

Pași de urmat:

1.      Titularul actului de studii se prezintă la unitatea de învățământ care i-a eliberat actul original.

2.      Depune o solicitare de eliberare a adeverinței necesare pentru publicarea pierderii/furtului în Monitorul Oficial.

3.      Publică anunțul în Monitorul Oficial.

4.      Se prezintă la notar, unde obține declarația notarială.

5.      Se prezintă la secretariatul unității de învățământ cu următoarele documente: MO unde apare anunțul pierderii/furtului, declarația notarială, copie după certificatul de naștere/căsătorie (se certifică ”conform cu originalul” la unitatea de învățământ, dacă prezintă documentele în original), 2 fotografii color, format 3x4.

6.      Unitatea de învățământ solicită Inspectoratului Școlar Județean Brașov aprobarea eliberării duplicatului actului de studii.

7.      Unitatea de învățământ, după primirea aprobării, eliberează duplicatul titularului.

 

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: