29
Vin, Mar

Eveniment

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat la digi24 ce se întâmplă dacă ne infectăm cu virusul COVID-19, între cele două doze care trebuie administrate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că după cea de-a doua doză s-au infectat cu noul coronavirus 1.080 de persoane ceea ce reprezintă 0,19% din numărul total al celor vaccinaţi cu cele două doze, precizând că majoritatea au fost forme uşoare sau asimptomatici.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat duminică, la Digi 24, câte persoane vaccinate s-au infectat după ce au făcut a doua doză.

După a doua doză circa 1.080 de persoane  s-au infectat cu virusul, ceea ce înseamnă 0,19% din numărul total al celor care au efectuat cele două doze şi intervalul mediu de diagnostic de la cea de a doua doză era între 10 şi 14 zile. Noi ştim că beneficiile după doza de rapel sunt undeva după ziua zece ceea ce înseamnă că momentul expunerii era mult mai devreme faţă de când se împlinesc aceste beneficii maximale”, a precizat Gheorghiţă.

El a menţionat că cei infectaţi cu a doua doză au dezvoltat forme uşoare sau erau asimptomatici.

Majoritatea au fost forme asimptomatice sau minim simptomatice, forme uşoare. Acele persoane fiind diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia unor testări periodice şi nu pentru că aveau o simptomatologie caracteristică de covid-19 şi inclusiv în Israel din acele cazuri care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-Cov-2 după cea de-a doua doză şi care statistic aveau tulpină sud-africană pentru că şi în Israel predominantă e tulpina britanică, nu erau neapărat cazuri de severitate crescută. Vaccinarea este importantă pentru prevenirea formei severe chiar şi în aceste variante virale”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Ce se întâmplă cu rapelul dacă ne-am infectat între doze

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a explicat ce trebuie făcut în cazul în care o persoană care trebuie să-și facă rapelul a contractat coronavirusul între cele două doze.

Dacă persoana respectivă este cu stare generală bună, este afebrilă, debarasată de virus, având test negativ, se poate vaccina oricând în acest interval după vindecare, însă este bine să lăsăm imediat după vindecare o perioadă de circa 10-14 zile, perioada de convalenscență, în care este important să se definitiveze, să se remită toată reacția inflamatorie de după boală și sigur, ulterior, persoana respectivă se poate vaccina. Deci un interval de circa două săptămâni de la momentul vindecării este rezonabil pentru a se vaccina”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

 

sursa: observatornews.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: