28
Joi, Mar

sursa foto: Opera Brasov

Eveniment

Sâmbătă, 17 aprilie 2021, de la ora 18.30, în luna în care se sărbătorește Ziua Internațională a Dansului (29 Aprilie), pentru a marca acest eveniment, Opera Brașov vă oferă o premieră: „Anotimpurile”, spectacol de balet pe muzică de Antonio Vivaldi și Astor Piazzolla.

Spectacolul îmbină, în mod armonios, baletul clasic și pe cel neoclasic, având inserții de tango argentinian, un plus de originalitate și atractivitate în desfășurarea sezoanelor. Muzica celor doi compozitori, Vivaldi și Piazzolla, se va succeda alternativ, începând cu „Primăvara” italiană și încheindu-se cu „Primăvara” argentiniană, pentru a face un cerc al vieții și al ciclurilor naturii.

Invitați speciali în acest spectacol sunt Raluca Aldea și Csongor Kicsi, dansatori de tango argentinian, cu numeroase și însemnate premii internaționale în domeniu. Raluca Aldea obține calificarea în semifinala Campionatului European de Tango Argentinian de la Roma - 2012,  finala în show-ul concurs „România Dansează”, prima ediție, 2013, semifinala Campionatului European - categoria Tango Salon și finala aceluiași Campionat European - categoria Tango Escenario – Cervia, Italia 2016, titlul de Campioană a categoriei Tango Escenario la UK Tango Championship – Londra, 2017 și semifinala la categoria Tango Escenario a Campionatului Mondial de Tango Argentinian – Buenos Aires, 2017, alături de partenerul sau, Lucian Stan.

În 2015, Csongor Kicsi, alături de partenera sa Laura Iaru, câștigă titlul de Campion European al categoriei Tango Salon a Campionatului European de Tango Argentinian din Todi, Italia, devenind, la 19 ani, cel mai tânăr Campion European de Tango. Cu acest rezultat impresionant ajunge în finala Campionatului Mondial de Tango Argentinian organizat în Buenos Aires, Argentina, în același an.

Cei doi dansează împreună din 2018, când au început o colaborare pentru proiecte naționale de tango, fiind invitați în diverse orașe ale țării (Constanța, Deva, Târgu Mureș, Brașov, București), atât în calitate de  profesori, cât și în calitate de artiști. Au avut colaborări artistice cu Analia Selis și Mariano Castro pentru spectacole de tango simfonic și au fost invitați la Televiziunea Națională pentru a prezenta un moment de tango cu ocazia Zilei Naționale a Tangoului Argentinian, în 2020.

Raluca Aldea și Csongor Kicsi semnează conceptul și coregrafia tango ale momentelor speciale din premiera de balet „Anotimpurile” de la Opera Brașov.

Revenind la spectacol, fiecare anotimp este redat printr-o culoare specifică, scenografa Rodica Garștea imaginând primăvara „îmbrăcată” în nuanțe de verde, vara în corai, toamna în ruginiu, iar iarna în clasicul alb. Ținând cont de faptul că este un balet alb și având la dispoziție o scenă mică cum este cea a Operei Brașov, s-au folosit foarte puține elemente de recuzită, decorul fiind minimalist, însă se face apel la tehnologie prin proiecțiile video care vor rula pe parcursul spectacolului.

Regia și coregrafia îi aparțin maestrului Alexandru Fotescu, care, nu întâmplător, a ales acest titlu pentru a îl pune în scenă, împreună cu soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov. Primul contact pe care acesta l-a avut cu „Anotimpurile” a fost la doar 17 ani, fiind încă elev al Liceului de Coregrafie din București, când a fost solist în spectacolul cu același nume, în coregrafia artistei emerit Alexa Mezincescu, pe scena Operei Naționale București. A urmat distribuirea, tot ca solist, într-o montare cu o altă viziune de la Landestheater din Salzburg, semnată de coregraful austriac Peter Breuer. Muzica purta semnăturile lui Antonio Vivaldi și Michael Nyman. O a treia întâlnire cu „Anotimpurile” și cea care l-a marcat, în mod deosebit, pe Alexandru Fotescu este spectacolul având aceeași muzică splendidă a lui Vivaldi și a lui Piazzolla, realizat la Theater Meiningen (Germania), în coregrafia lui Xin Peng Wang, și unde a fost tot solist.

Soliști balet: Valentina Mirică, Anamaria Boancă, Mihaela Pop, Melania Condoiu, Dorin Mirea, Eduard Toma, Ștefan Dascălu

Ansamblul de balet al Operei Brașov: Anca Branea, Iulia Coșeriu, Diana Drăgan, Meda Enăcache, Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Nicoleta Sasu-Galian, Alexandra Scriminț, Raluca Șut, Matei Rada, Adrian Scriminț

Coregrafia: Alexandru Fotescu

Scenografia: Rodica Garștea

Asistenți coregrafie: Anca Branea, Iulia Coșeriu

Regie scenă: Dan Antipa

Spectacolul va fi transmis, online, pe canalul oficial de YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=vu532zeuM5g  și va putea fi urmărit gratuit!

Eveniment desfăşurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov.

Sponsorul lunii aprilie: CLINICCO


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: