24
Mie, Apr

Eveniment

Începutul lunii iunie este dedicat, sub o formă sau alta, copiilor.

Pe 1 iunie, în peste 50 de țări din lume, copii au fost vedete de ziua lor. Și-au lăsat grijile deoparte și s-au jucat, s-au distrat, s-au bucurat de familie, de prieteni și de tot ceea ce este frumos. A doua zi a fost ziua copilului adoptat, o invitație la a conștientiza cât de important este pentru un copil să crească într-o familie, în care să se simtă iubit și protejat.

Pe 4 iunie, la inițiativa O.N.U., este marcată Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii (International Day of Innocent Children Victims of Aggression). Scopul marcării acestei zilei este acela de a recunoaşte suferinţele pe care le îndură copii din întreaga lume, care devin victime ale abuzurilor fizic, mental şi emoţional. Iar 12 iunie a fost declarată la nivel mondial, de către Organizaţia Internaţională a Muncii, drept „Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor“, cu  scopul de a atrage atenţia asupra dimensiunii acestui fenomen şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică.

An de an, aceste ultime două zile aduc laolaltă guverne, angajatori şi organizaţii sindicale, societăţi civile, precum şi milioane de oameni din întreaga lume, pentru a evidenţia situaţia copiilor abuzați și exploataţi prin muncă şi pentru a propune măsuri ce pot fi adoptate pentru protejarea acestora.

Iar cea mai frecventă formă de exploatare prin muncă a copiilor o reprezintă cerșetoria. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov este implicată, alături de reprezentanții Poliției naționale și locale și de serviciile/direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, în încercarea de a combate acest fenomen, din ce în ce mai prezent în viața comunității.

La nivelul DGASPC Brașov funcționează un serviciu social de intervenție în regim de urgență de permanență (TELEFONUL COPILULUI), care funcționează 24 de ore din 24 și care răspunde la numărul de telefon 0268/983, unde pot fi sesizate toate situațiile de abuz, neglijență sau exploatare prin muncă a copiilor. Din datele specialiștilor de la Telefonul Copilului, zonele din municipiul Brașov unde fenomenul cerșetoriei este cu precădere prezent sunt Centrul Vechi, aria marilor complexe comerciale și cea a Gării Brașov.

De la începutul anului 2021, DGASPC a intervenit, împreună cu organele de Poliție, în 11 situații unde exista suspiciunea de cerșetorie, care vizau 15 copii.  Dintre aceștia, un copil a fost preluat, în regim de urgență, în sistemul de protecție al DGASPC Brașov

În fiecare dintre cazurile menționate mai sus, DGASPC Brașov a evaluat situația minorilor implicați și a asigurat consilierea acestora, precum și informarea părinților cu privire la consecințele legale ale faptelor lor. Pentru toți copii identificați în această situație s-au solicitat serviciilor de asistență socială de la domiciliile copiilor anchete sociale, fișe de identificare a riscurilor  din familie, planuri de servicii  cu scopul prevenirii separării copiilor de familie. Cazurile au intrat în atenția primăriilor de domiciliu cu scopul monitorizării lor.

DGASPC Brașov atrage, totodată atenția că, în conformitate cu legislația în vigoare, obligația de a supraveghea copilul și de a lua toate măsurile în vederea prevenirii înlesnirii sau practicării cerșetoriei de către copil revine părinților sau reprezentanților legali ai acestuia.

Sursa: comunicat DGASPC Brașov


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: