25
Joi, Apr

foto: facebook

Eveniment

Grupul statuar Mihai Viteazul din centrul oraşului Sfântu Gheorghe a fost vandalizat de persoane necunoscute, relatează Agerpres.

Statuia lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a fost vandalizată la împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Potrivit sursei citate, pe soclul statuii, făptaşul sau făptaşii au scris cu vopsea albă “TRIANON 1920” şi au desenat un steag roşu-alb-verde, culorile steagului Ungariei.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna a anunţat demararea cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.

La data de 5 iunie, în jurul orei 18,00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizaţi cu privire la faptul că grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe prezintă elemente vopsite şi mai multe inscripţii. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că partea din spate a soclului statuii este vopsită şi inscripţionată. Totodată, stâlpii ce înconjoară statuia au fost vopsiţi, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc. Poliţiştii au întocmit un dosar penal şi continuă cercetările, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere”, se arată în comunicatul de presă al oamenilor legii.

Reamintim că, vineri, în centrul oraşului, peste 200 de persoane de etnie maghiară au comemorat împlinirea a 101 ani de la semnarea “dictatului” de la Trianon, cu doar câteva ore înainte ca mai multe asociaţii româneşti să marcheze evenimentul istoric cu un marş de la statuia Ostaşului Român aflat în zona Gării până la grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Sursa: epochtimes-romania.com


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: