29
Vin, Mar

foto: playtech.ro

Eveniment

Rusia s-a „deconectat cu succes” de la internetul global în timpul testării rețelei sale „suverane”.

Kremlinul a inițiat construirea unei platforme astfel încât autoritățile să poată tăia accesul rușilor la internetul global - încă oarecum liber - de mai mult timp, însă tentativele anterioare de deconectare de la rețeaua globală au fost pline de probleme tehnice.

Noul test, desfășurat între 15 iunie-15 iulie, a „testat capabilitățile de deconectare fizică a secțiunii ruse a internetului”, a anunțat televiziunea de știri RBC.

O altă sursă a declarat că testul „a încercat să stabilească dacă 'runet' (numele dat de Rusia proiectului său de internet controlat de statul rus) ar putea funcționa" dacă este aplicată deconectarea.

Motivul oficial pentru care Kremlinul dorește să poată opri accesul rușilor la informație este eventualitatea unor perturbări externe, blocaje și alte amenințări - însă numeroși comentatori au subliniat că în ultimii doi ani Rusia construiește pe tăcute un sistem de control al informației asemănător cu Marele Firewall ridicat de Partidul Comunist în China, cu ajutor occidental - din motive ideologice.

Deși rezultatul testării nu a fost încă evaluat oficial, datele preliminare arată că a fost un succes”, a afirmat o altă sursă anonimă pentru RBC.

Televiziunea rusă a relatat, de asemenea, că se așteaptă ca rezultatele finale ale testului să fie anunțate în mod oficial pe 31 august.

Agenția care monitorizează internetul rus, Rostelecom, a subliniat că cele mai mari companii de telefonie mobilă din Rusia și proprietarul celei mai mari rețele de fibră optică din lume ar fi luat parte la testul de izolare a internetului.

Testarea noii platforme trebuie efectuată la intervale de timp, conform directivelor unei legi promulgate de Vladimir Putin, fiind necesare o dată pe an, pentru a se asigura că dacă va veni momentul pentru activarea zidului informatic, acesta va funcționa.

În pofida inițiativelor de control a informației de către Kremlin, experții și-au exprimat dubiile cu privire la capacitatea Rusiei de a se deconecta cu succes de la internetul global. Deși Rostelecom poate să filtreze legăturile deschise către anumite puncte din exteriorul Rusiei, utilizatorii de internet mai sofisticați se pot lega în exterior folosind tehnici precum VPN.

 

Sursa: epochtimes-romania.com


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: