29
Vin, Mar

Eveniment

România pare să fi fost luată complet prin surprindere de valul 4 al pandemiei.

România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană. De fapt, România se află pe locul doi în acest clasament, după Bulgaria. Rata mică de vaccinare, precum şi numărul record de cazuri la nivel european din ultimele zile au atras atenţia jurnaliştilor străini asupra ţării noastre.

Cum s-a ajuns aici

Reuters chiar a dedicat un reportaj situaţiei din România. Dacă în Uniunea Europeană procentul vaccinării la nivelul populaţiei adulte este de 72%, în România procentul este de doar 34%. Acest lucru a fost provocat, spun cei de la Reuters, de neîncrederea românilor în instituţiile statului, de campaniile de dezinformare, dar şi de slaba educaţie.

Reuters îi citează pe experţii români din domeniul sănătăţii care au spus că România ar putea avea între 15.000 şi 20.000 de cazuri zilnice în luna octombrie, iar jurnaliştii mai amintesc şi că Guvernul nu şi-a ţinut promisiunea de a vaccina 10 milioane de oameni până în luna septembrie. Cifra raportată în septembrie a fost de doar 5 milioane de persoane imunizate.

Cei de la Reuters au mers şi prin spitalele din România pentru a vedea cum se prezintă situaţia. Aşa au întâlnit-o pe Roxana Pascu, proprietara unei afaceri în vârstă de 55 de ani, care acum este internată la Terapie Intensivă.

"După ce a trecut prin trei valuri pandemice fără să se îmbolnăvească, Roxana Pascu a crezut că este suficient de sănătoasă să facă față virusului și a decis să refuze vaccinul. Acum, Roxana, care este proprietara unei mici afaceri, este unul dintre cei aproximativ 1.040 de pacienți cu Covid internați la terapie intensivă în România, număr care mai mult decât s-a dublat în ultima săptămână, provocând o adevărată criză a paturilor ATI", scrie Reuters.

"Am crezut că dacă am trecut prin trei valuri fără să mă infectez, pot să mai trec prin unul fără vaccin", a declarat Roxana Pascu pentru Reuters.

 

 

sursa: observatornews.ro

 

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: