18
Joi, Apr

sursă foto: wowbiz.ro

Eveniment

Se schimbă banii în România.

O nouă bancnotă va fi lansată de BNR în această toamnă de BNR.

Este vorba despre o bancnotă în valoare de 20 de lei care o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial.

Bancnota de 20 de lei va fi pusă în circulație, de BNR, în această toamnă, după ce evenimentul a fost amânat cu 1 an, și va avea ca reprezentare și o personalitate istorică.

Bancnota de 20 de lei ar fi trebuit să fie lansată în 2020

Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote din România şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificaţie. Banca Naţională a României susţine în acest mod preocupările pentru consolidarea egalităţii de gen, în linie cu iniţiativele altor bănci centrale din lume.

De asemenea, oficialii BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire. Consiliul de Administraţie al BNR consideră că „promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităţilor feminine – ce a găsit o largă susţinere în societatea românească”.

Banca Naţională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, se mai arată în comunicat.

BNR menționează că va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranţă şi identificare, precum şi data exactă a lansării în circulaţie.

Cine a fost eroina Ecaterina Teodoroiu

Născută Cătălina Vasile Toderoiu, la 14 ianuarie 1894, la Vădeni, în județul Gorj, Ecaterina Teodoroiu a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. A murit în data de 22 august 1917, atunci când avea doar 23 de ani, la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Ajunsă la București pentru a deveni învățătoare, ea a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară.

După intrarea României în Primul Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu a activat ca asistentă medicală pe frontul din Oltenia. S-a încris la o unitate de combatanți pentru a-i răzbuna pe cei patru frați care au murit în război.

A fost luată prizonieră alături de comandantul plutonului ei, dar a reușit să evadeze folosind un revolver ascuns pentru a-l împușca pe soldatul ce îi păzea.

A fost rănită de două ori, în timp ce evada și o dată în luptă, fiind decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie. Imaginea ei a fost la marginalizată și apoi deformată de regimul comunist.

 

 

sursa: evz.ro

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: