29
Vin, Mar

Eveniment

Filarmonica Brașov propune iubitorilor de muzică din oraș un recital cu muzică de chitară!

Vineri, 28 ianuarie 2022, Filarmonica Brașov îi aduce pe scena Sălii Patria pe chitariștii Costin Soare și Ioan Bănescu. Aceștia, care împreună formează Duo HESPERUS, aduc la Brașov recitalul „Canciones y danzas”. Programul este alcătuit din transcripţii şi lucrări originale, cuprinzând atât piese din repertoriul tradiţional de duo de chitare, cât și lucrări contemporane inspirate din imnul „O gloriosa Domina”, compuse de Dan Variu şi Andrei Petrache.

Ansamblul cameral Duo HESPERUS își propune pe de-o parte, să exploreze repertoriul contemporan şi să comande lucrări noi pentru această formulă instrumentală, iar pe de altă parte, să aducă în faţa publicului atât lucrări consacrate şi transcripții inedite.

Cei doi membri ai duo-ului sunt prezențe active pe scena artistică românească. Pe lângă activitatea sa muzicală, Costin Soare este cunoscut și ca director artistic al Festivalului

Internaţional „Serile de chitară”, un proiect în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume, dar și ca profesor. A susținut 11 turnee în țară și în străinătate, care au înglobat peste 80 de concerte. De asemenea, a lansat 3 CD-uri solo, primul în 2014, „Nocturne şi dansuri”, cel de-al doilea în 2020, intitulat „Oglinzi”, al treilea, „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare” - Muzică contemporană românească pentru chitară (2021) şi unul cameral în 2017, „Twenty Shades of Music” (alături de Ion Bogdan Ştefănescu).

Ioan Bănescu este student în anul I la masterat în cadrul Universității de Muzică din București, fiind unul dintre tinerii chitariști români cu o intensă activitate concertistică, pasionat deopotrivă de repertoriul tradițional al instrumentului și de muzica contemporană.

După ce în anul 2020 a beneficiat de o bursa Erasmus care i-a permis sa studieze la facultatea “Bela Bartok” din Szeged, Ungaria alături de prof. David Pavlovits, Ioan Bănescu a devenit bursier al programului “Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale , obținând premii importante, printre care: premiul I la “King’s Peak International Music Competition”, SUA, Premiul II la “10th International Music Competition Belgrade”, Serbia, Premiul I la concursul “Bursa Kitharalogos”, și multe altele.

De asemena, a susținut recitaluri solo sau în cadrul unor ansambluri camerale în ţară, pe scene importante cum ar fi: Muzeul Național “George Enescu” (București și Sinaia), Castelul Peleş, Sala Thalia din Sibiu, Palatul Suțu etc., dar și în străinătate (Elveția și Ungaria).

Biletele pentru recitalul „Canciones y danzas” se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online la https://www.bilet.ro/eveniment/recital-de-chitara-canciones-y-danzas-9348-28848.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: