29
Vin, Mar

sursa foto: Primăria Brașov

Eveniment

În următoarele zile vor ajunge la 2 milioane de recipiente colectate.

De luni, 16 mai, până la sfârșitul lunii nu se mai pot preschimba tichetele de la PETrică în bilete RAT. Municipalitatea ia în calcul posibilitatea ca PETrică să poată oferi bilete și la instituțiile cu cultură, grădina zoologică sau centrul de agrement.

Cele trei sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine - distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile - PET-uri, sticle și doze de aluminiu - sisteme care îți oferă în schimbul ambalajelor transport gratuit cu mijloacele de transport în comun - se bucură de un succes care depășește toate așteptările, ajungând la aproape 2 milioane de recipiente colectate.

Primele săptămâni din luna mai au fost cele în care brașovenii au colectat cea mai mare cantitate de ambalaje, astfel că s-a ajuns la o medie zilnică de peste 14.000 de peturi, doze și sticle colectate prin cele 3 sisteme.

Acest succes al sistemului de colectare ambalaje reciclabile, care de la o lună la alta oferă noi recorduri, are și un efect o reducere a perioadei în care tichetele primite în schimbul recipientelor colectate pot fi schimbate în titluri de călătorie, având în vedere că suma maximă lunară aprobată de Consiliul Local pentru plata titlurilor de călătorie eliberate este de 150.000 de lei. Astfel, luna aceasta, brașovenii mai pot preschimba tichetele de la PETrică pe titluri de călătorie până în data de 15 mai, inclusiv.

Municipalitatea analizează, în această perioadă, posibilitatea extinderii sistemului de recompensă, astfel încât și alte instituții din subordinea Consiliului Local să facă parte din acest program, cum ar fi instituțiile de cultură sau grădina zoologică, și identificarea unor soluții alternative de finanțare.  

Vă reamintim că primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, iar în luna martie a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cele 8 luni de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze aproape 900.000 de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 870.329 recipiente colectate în 247 zile, ajungând la o medie zilnică de 3.524 de ambalaje colectate.

PETrică II, montat în cartierul Astra, a colectat, începând cu 7 ianuarie, 685.304 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cei 3, media zilnică de colectare fiind de 5.396.

În data de 18 februarie, pe B-dul Victoriei, în zona pietonală din fața complexului comercial Rapid, a fost pus în funcțiune și cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Și acesta și-a dovedit eficiența, ajungând la 432.593 de recipiente colectate, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 5.150 ambalaje.

Comparativ cu luna trecută, la toate cele trei sisteme de preluare a recipientelor de plastic, sticlă și aluminiu s-au înregistrat creșteri ale cantității de ambalaje colectate zilnic.

De la începerea programului au fost colectate 870.310 de PET-uri, la cele trei automate, 674.898 de doze de aluminiu și 443.018 de sticle, ajungând la un total de 1.988.226 recipiente. 

Aceste sisteme automate de colectare, instalate de Municipalitate împreună cu cei doi parteneri - Envipco și Brai-Cata, vor funcționa până în luna octombrie, dată la care va fi introdus și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.

Programul PETrică a fost lansat ca proiect pilot pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a zece ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Sistemul este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac. Cele trei aparate sunt furnizate de Envipco - o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi.

În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.

Programul de funcționare a celor 3 sisteme de colectare a ambalajelor reciclabile este de luni până duminică, în intervalul 8.00-18.00.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: