29
Vin, Mar

Eveniment

Joia aceasta, Filarmonica Brașov invită melomanii din oraș la un nou concert simfonic la Sala Patria.

Pe 19 mai de la ora 19, publicul brașovean va putea asculta orchestra Filarmonicii Brașov dirijată de maestrul Leonard Boga și pe îndrăgitul violonist brașovean Florin Ionescu-Galați în ipostază solistică.

Leonard Boga este dirijor principal al Operei Naționale Române din Iași iar între 2015 și 2019 a fost dirijor al Operei din Brașov. Până în prezent a dirijat concerte în stagiunile muzicale ale filarmonicilor din Bucureşti, Brașov, Iaşi, Satu Mare, Timișoara, Oradea, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Ploieşti, la Teatrul de Operă și Balet din Constanța și la Opera Națională Română Iași. De asemenea, a dirijat Orchestra de Cameră Radio din București și Camerata Instrumentale Bremen.

Florin Ionescu-Galați este una dintre marile personalități muzicale ale Brașovului contemporan. Solist al Filarmonicii Brașov, este un apreciat muzician ce se remarcă prin abordarea partiturilor complexe, cu roluri solistice de mare virtuozitate. De la debutul său internațional din 1982, a cântat în toată lumea, concertând în orașe ca New York, Tokyo, Marsilia, München, Atena, Istanbul și multe altele. Mai mult, a realizat înregistrări de referinţă pentru posturi de radio sau TV din Germania, Turcia, Franţa, Japonia și SUA.

Programul concertului de joi constă în trei piese:

J. Sibelius: Finlandia W. A. Mozart: Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară și orchestră, KV216 E. Elgar: Variațiunile Enigmaop. 36

Finlandia este probabil cea mai cunoscută dintre toate compozițiile lui Jean Sibelius. Majoritatea persoanelor care au cunoștințe chiar și superficiale de muzică clasică recunosc imediat melodia. În toamna anului 1899, Sibelius a compus muzica pentru o serie de tablouri ilustrând episoade din trecutul Finlandei. Tablourile au fost prezentate în cadrul Sărbătorii Presei, care a avut loc în luna noiembrie a acelui an.

Când a scris concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră, Mozart avea 19 ani și era concert maestru la curtea din Salzburg. În 1775 a scris cinci concerte pentru vioară iar apoi nu a mai revenit niciodată asupra acestui gen.

Variațiunile ale lui Elgar (sau Variațiunile pe o temă originală, pentru a folosi titlul original) au fost cele care l-au catapultat pe Elgar către un renume internațional. Acest lucru s-a întâmplat relativ târziu, când compozitorul avea 40 de ani. Elgar a început să compună Variațiunile Enigma la 21 octombrie 1898 și a finalizat lucrarea la 18 februarie 1899.

Titlul piesei vine din faptul că Elgar a fost secretos în legătură cu tema lucrării. Se spune că Variațiunile Enigma sunt schițe ale unor prieteni. Când Elgar a scris Variațiunile Enigma, fiecare secțiune a fost intitulată cu inițialele unor prieteni ai compozitorului. De asemenea, Variațiunile ale lui Elgar silabisesc, în mod muzical, caracteristicile prietenilor. De exemplu, Variațiunea 10 este Dorabella, care face referire la o prietenă care vorbea cu o ușoară bâlbâială, lucru care se poate auzi și în muzică.

Biletele pentru concert sunt disponibile la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: