18
Joi, Apr

sursa foto: realitatea.net

Eveniment

Ucrainenii avertizează că Marea Azov ar putea să dispară din cauza bombardamentelor puternice asupra combinatului Azovstal din orașul-port Mariupol.

Se cere intervenția experților internaționali pentru a evita dezastrul ecologic prin deversarea de hidrogen sulfurat în apele mării.

Bombardamentele ruseşti fără încetare împotriva combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei aflat în prezent aproape complet sub controlul forţelor ruse, ar fi putut să provoace o scurgere gravă de hidrogen sulfurat în Marea Azov, o substanţă extrem de poluantă. Semnalul de alarmă a fost tras de Consiliul municipal ucrainean din Mariupol.

Scurgerea acestei substanţe de la oţelăria Azovstal, pe care ocupanţii vor să o arunce în aer, ameninţă cu extincţia florei şi faunei din Marea Azov, avertizează și Consiliul municipal din Mariupol pe contul său Telegram.

"Bombardarea Azovstal ar fi putut avaria o structură tehnică care conţinea zeci de mii de tone de soluţie concentrată de hidrogen sulfurat. O scurgere a acestui lichid ar putea ucide complet flora şi fauna din Marea Azov. În plus, aceste substanţe periculoase pot ajunge în Marea Neagră şi în Marea Mediterană", avertizează conducerea ucraineană din Mariupol.

Și primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a subliniat necesitatea trimiterii imediate a unei echipe de experţi internaţionali la combinatul siderurgic Azovstal, căreia să-i fie asigurat acces la instalaţiile oţelăriei pentru a examina la faţa locului situaţia şi a preveni un dezastru ecologic cu consecinţe la nivel global.

Mariupol, port strategic la Marea Azov, a fost supus unor bombardamente intense chiar din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie şi a fost practic distrus în totalitate, 90% din infrastructura orașului. Oamenii rămași în Mariupol au îndurat blocada rușilor timp de peste două luni , fără apă, căldură, electricitate, alimente și medicamente. Și după ce rușii au anunțat că au cucerit Mariupol situația nu s-a îmbunătățit. Civilii care au mai rămas aici se confruntă cu o gravă criză umanitară din cauza penuriei de apa potabilă şi produse alimentare. În plus, riscul apariției mai multor boli este uriașă în Mariupol. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că ar putea izbucni o epidemie de holeră în oraș pentru că pe străzi s-a format mlaștină, iar canalizarea este amestecată cu apa potabilă, astfel că riscul de răspândire a multor infecții este foarte mare.

Guvernul de la Kiev a denunţat în weekendul trecut că oţelăria din Mariupol a fost bombardată cu muniţie cu fosfor alb de către forţele ruse, muniţii interzise prin Convenţia de la Geneva.

Instalaţiile combinatului Azovstal, situate la periferia oraşului, au fost ultima redută ucraineană cucerită de ruşi, care au reuşit să preia controlul asupra acestei zone la începutul săptămânii. Deși, după ce majoritatea luptătorilor ucraineni s-au predat, sub promisiunea unui schimb cu prizonieri ruși, în fosta uzină ar mai fi rămas comandanții acestora.

Potrivit anunțului ministerului rus al apărării, aproape 1.000 de militari ucraineni au ieșit din subteranele Azovstal de la începutul săptămânii, fiind transportaţi în zone controlate de forţele ruse în Donbas. Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de media locale, afirmase că niciun comandant de top nu se numără printre cei evacuaţi.

Informaţiile difuzate periodic de Consiliul municipal din Mariupol, unde forţele de ocupaţie au plasat o nouă administraţie, nu pot fi verificate din surse independente, mai notează EFE, citată de Agerpres.

După cucerirea Mariupol, Pușilin a anunțat că este posibil să se construiască un mare parc industrial sau o stațiune.

 

 

sursa: realitatea.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: