18
Joi, Apr

Eveniment

Pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, cei interesați trebuie să depună cererile până în data de 15 octombrie.

Subvenția pentru încălzire – ajutor încălzire 2022 – 2023 – condiții, acte necesare, termen cerere, valoare sprijin. Cine poate primi ajutorul de încălzire oferit în acest an printr-un program guvernamental, unde se depun cererile și ce sume se acordă de la bugetul de stat.

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil este actul normativ ce reglementează acordarea ajutorului de încălzire pentru acest sezon rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023.

Cum se poate primi ajutorul pentru încălzire care se va plăti în perioada 2022-2023. Plata pentru încălzire ar urma să intre în conturile beneficiarilor pentru lemne sau alte surse de încălzire, iar subvenția poate fi solicitată până la 15 octombrie. Primăriile au informat deja beneficiarii cum pot cere ajutorul dar și ce sume se plătesc pentru fiecare gospodărie.

Ajutor încălzire 2022 – 2023: termen cerere
Termenul pentru cererea la ajutorul de încălzire este 15 octombrie la nivel național. Astfel, pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire, aplicanții se pot adresa Primăriilor de care aparțin depunerea cererilor aflându-se în curs de derulare și se încheie pe 15 octombrie. Plățile vor acoperi o subvenție lunară care se va plăti în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023. Subvenția pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure.

Subvenția pentru încălzire 2022 – 2023: condiții
Condiții pentru a primi subvenția pentru încălzire – beneficiarii pot depune la Primărie până la 15 octombrie o cerere, iar la completarea formularului, titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. În vederea stabilirii dreptului la ajutor pentru încălzire, primarii solicită acte doveditoare care atestă identitatea și veniturile realizate de membrii familiei.

Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.

Ajutor pentru încălzire 2022 – 2023: acte necesare
Ajutorul pentru încălzire se solicită la Primăria de care aparține beneficiarul iar primul pas pentru subvenție este depunerea unei cereri și declarații pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, la Unitatea Administrativ Teritorială (UAT).

Dosarul pentru subvenția la încălzire se completează astfel:

– Adeverință registrul agricol
– Copii documente pentru toți membrii familiei
– Adeverință de salariat, cu venitul net sau cupon de pensie
– O factură de curent recentă

Pentru încălzirea cu gaze trebuie procesul verbal de punere în funcțiune și o factură recentă. Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

– ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
– ajutor pentru gaze naturale;
– ajutor pentru energie electrică;
– ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:

în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de 250 lei/ lună, pentru gaze naturale; 500 lei/ lună, pentru energie electrică sau 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri. În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Subvenția pentru încălzire 2022 – 2023: cine nu poate lua ajutorul
Din lista beneficiarilor cu venituri mici sunt excluși gospodarii care dețin spre exemplu un tractor sau au moară de cereale. În plus pe lista celor care nu pot cere subvenția pentru încălzire, se află:

– Proprietarii care au mai multe case;
– Beneficiarii care dețin mai mult de 0,20 ha teren intravilan și lucrează mai mult de 0,09 ha solar
– Beneficiarii vreunei măsuri UE
– Deținătorii de bani în conturi mai mult de 3.000 lei
– Cei care dețin 2 autoturisme, 1 tractor sau 1 autoutilitară/combină autopropulsată;
– Cei care dețin utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
– Cei care dețin utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric;
– Cei care dețin suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depășeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

Vouchere pentru lemne de foc, iarna 2022-2023: Ce trebuie să știe persoanele interesate pentru a primi ajutor

Aproape jumătate din populația României se încălzește cu ajutorul lemnelor, arată datele statistice, însă prețul acestora a crescut în ultima vreme.

Acesta este și motivul pentru care Ministerul Mediului a propus că persoanele care cumpără cu facută lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pe metru cub, în limita a 5 metri cubi.

Cel care va beneficia va trebui să facă dovadă că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură și cu aviz de însoțire a mărfii”, declara, recent, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

De această măsură vor beneficia toți cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (…)

La fel că la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, și aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (…) Măsură vine în completarea măsurilor deja existente”, a menționat Tanczos.

Potrivit precizărilor sale, lista beneficiarilor va fi întocmită de primarii ”care știu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând că bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această suma. Reprezentantul Guvernului a menționat, totodată, că propunerea instituției pe care o conduce va viza doar persoanele fizice, iar impactul bugetar va fi calculat după prezentarea propunerii. ”Eu cred că impactul este unul suportabil și poate fi acoperit din bugetul de stat”, a menționat Tanczos.

El a adăugat că numărul familiilor beneficiare variază între 1 și 3 milioane, în funcție de situația sau modul în care își procura fiecare lemnul de foc. ”Cei care au pădure proprie și nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc prețul ridicat care se practică acum pe piață”, a spus demnitarul. În ceea ce privește modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat că plata către beneficiari se va face ulterior achiziției lemnului de foc.

Cât costă lemnele de foc
Lemnul de foc de la ocoalele silvice de stat din Arad costă cu până la 40% mai mult, comparativ cu anul trecut! Prețul oscilează în funcție de zonă, explică reprezentanţii Direcției Silvice.

Un metru cub de lemn de foc din esenţe țări în zona de deal și de munte costă 280 de lei, dacă este cumpărat direct de la drum, și 340 de lei, dacă este ridicat din depozit. Astfel, este vorba de o scumpire de 25%.

Pe de altă parte, la ocoalele silvice din zona de câmpie, preţurile s-au majorat cu 40% în ultimul an. Un metru cub de lemn din esenţă tare a ajuns să coste 300 de lei, dacă românii îl cumpără la marginea drumului, sau 360 de lei, dacă este luat din depozit.

 

 

sursa: romaniatv.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: