23
Mar, Apr

MyTex.ro

Eveniment

                Cusături tradiționale la Casa Junilor. Brașovenii și nu numai sunt învățați cum să realizeze cusăturile tradiționale din Țara Bârsei, totul sub îndrumarea artiștilor locali. Atelierul de cusături a început cu realizarea unei pernițe pentru ace. Printre cursante s-a aflat și o doamnă din Statele Unite ale Americii.


     Puțină lume mai păstrează tradițiile, cu atât mai mult cusăturile ornamentale. Confecționarea obiectelor cu motive tradiționale a fost dată uitării. Există însă o colectivitate care se preocupă de păstrarea acestor obiceiuri. La Casa Junilor a fost deschis un atelier de creație. Aici doamnele și domnișoarele din Brașov au ocazia să învețe secretele cusăturilor tradiționale din Țara Bârsei. „ Intenția pe care o avem este, pe de o parte, ca lumea să cunoască aceste motive, iar pe de altă parte este ca lumea să invețe să coase sau să-și amintească aceată îndeletnicire. Spre marea mea bucurie, la fiecare atelier am avut și fetițe și adolescente, am avut și pereche mamă - fiică ’’ a declarat artistul Antonela Lungu.

     Motivul ales este inspirat de un ştergar din Satul Veneţia de Sus, iar participanţii au primit modelul de cusut, în format tipărit, bucăţile de etamină, ca să nu se destrame, fir roşu şi alb de Tălmaciu, pentru cusut, dar şi şnurul agăţător, împletit cu croşeta. Adică toate materialele necesare pentru confecţionarea unei perniţe de ace. Ideea li s-a părut excelentă chiar și unor doamne din Statele Unite.

     Comunitatea „Motive tradiţionale” din Ţara Bârsei şi împrejurimi organizează, frecvent, la Casa Junilor, ateliere de creație tradițională. Pe lângă cel de cusături tradiționale, brașovenii pot învăța și tehnica picturii pe lemn. Toate cursurile se adresează persoanelor cu vârsta de peste 12 ani.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: