28
Joi, Mar

sursa foto: Primăria Brașov

Eveniment

Asta după ce în 2022 a reușit, după multe demersuri și amânări, să închidă stația de producere a asfaltului a Fincodrum.

Ambele stații au funcționat în cartierul Bartolomeu Nord. Urmează Fabrica de var de pe str. Carierei.

Primăria Brașov continuă programul de îmbunătățire a calității aerului la nivelul municipiului, prin eliminarea sau reducerea impactului factorilor poluatori, astfel încât brașovenii să respire un aer din ce în ce mai curat. Acesta este și motivul pentru care Brașovul și-a asumat, la nivel european, două ținte curajoase: reducerea cu 55% a emisiilor CO2 până în anul 2030 și neutralitate climatică până în 2050. Unul dintre factorii poluatori, care afectează semnificativ calitatea aerului, este poluarea industrială, astfel că municipalitatea continuă demersurile pentru eliminarea agenților economici poluatori din zonele rezidențiale.

În urma adresei trimise de Primăria Brașov, Colectivul de Analiză Tehnică a APM a hotărât respingerea solicitării de obținere a autorizației de mediu pentru stația de asfaltare de pe Str. Lanurilor nr. 5.

,,Prin decizia de ieri, prin care s-a respins solicitarea ca stația de asfalt de pe strada Lanurilor să funcționeze în continuare, brașovenii și-au câștigat dreptul la un aer mai curat. Este responsabilitatea noastră, a tuturor autorităților publice, de a ne asigura că le putem oferi acest lucru. Am început cu Fincodrum, care ani de zile i-a poluat pe brașovenii din cartierul Bartolomeu, folosindu-se de scăpările legislative, continuăm cu stația de asfalt de pe strada Lanurilor, care poluează la mai puțin de 200 de metri de școala nr. 14, și urmează Fabrica de var de pe Carierei, care a transformat întreaga zonă într-o mare de praf. Vorbim de două locații în care PUG-ul încadrează aceste tipuri de facilități de producție la categoria funcțiunilor interzise. Sperăm ca, în curând, brașovenii din aceste cartiere să nu mai aibă în fața ochilor praful care iese prin sistemele de evacuare ale acestor agenți economici”, a precizat primarul Allen Coliban.

Poziția municipalității în ceea ce privește stația de asfalt de pe str. Lanurilor nr. 5 este aceeași ca în cazul Fincodrum: o astfel de stație nu poate funcționa în interiorul unei zone rezidențiale. Vorbim de o stație care produce asfalt și care se află la o distanță de aproximativ 180 de metri de Școala nr. 14, corp B; la 260 de metri față de grădinița privată Universul Montessori; la 450 de metri față de Grădinița nr. 5, de pe Str. Inului, și la 300 m de locul de joacă și agrement al parcului aferent Str. Agricultorilor nr. 2.

Ținând cont că există un Ordin al Ministerului Sănătății care impune, pentru stațiile de asfalt, o distanță minimă de 500 de metri, iar în același timp PUG-ul interzice funcționarea unităților de producție poluante în apropierea zonelor rezidențiale, iar Planul integrat de calitate a aerului în municipiul Brașov conține măsuri foarte clare cu privire la eliminare poluării industriale din zona rezidențiale, primăria consideră că eliberarea unei noi autorizații de mediu nu ar fi oportună. Așteptăm ca și decizia în cadrul procedurii de obținere a autorizației de mediu pentru Fabrica de var de pe str. Carierei să fie conform solicitării primăriei, aceea de respingere, mai ales că există și numeroase petiții cu privire la poluarea din zonă. În același timp, potrivit documentațiilor de urbanism, Fabrica de var Stejeriș funcționează într-o zonă rezidențială, și conform Planului Urbanistic General ea se încadrează la categoria funcțiunilor interzise.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: