28
Joi, Mar

sursă foto: monitorulcj.ro

Eveniment

Stratul de zăpadă a depășit 1,7 metri la Bâlea Lac.

Meteorologii sibieni avertizează că este risc mare de producere de avalanşe, la peste 1.800 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, fiind vizată şi zona turistică Bâlea Lac, unde se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă la o staţie meteo de munte, de 172 de centimetri.

"La peste 1.800 metri, stratul de zăpadă a crescut constant în ultimele zile, în special pe versanţii nordici, iar la suprafaţă se întâlnesc 35-50 centimetri de zăpadă recentă, cu rezistenţă şi coeziune scăzute, depuşi peste o crustă de gheaţă mai veche. Acest strat este mai consistent pe văi şi în zonele adăpostite, unde poate atinge sau depăşi 1 metru. În zona crestelor sunt multiple formate plăci de vânt. Stratul mai vechi, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe, de dimensiuni medii şi chiar mari, prin alunecarea zăpezii recent depuse peste straturile mai vechi şi întărit sau prin ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat la supraîncărcări şi pe versanţii nordici", avertizează meteorologii sibieni.

Accesul turiştilor la Bâlea Lac se poate face în această perioadă doar cu telecabina şi numai când condiţiile meteo sunt bune.

 

 

Sursa: stiripesurse.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: