28
Joi, Mar

Eveniment

RATBV va pune în aplicare de vineri, 24 februarie 2023, Planul tarifar integrat, aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov (AMDDTPBv).

În acest fel Zona Metropolitană Brașov devine a doua entitate de acest fel din țară, după București, ce aplică un Plan tarifar integrat, prețul călătoriilor fiind unificat pentru deplasări în municipiul reședință de județ și între toate localitățile din întreaga zonă metropolitană deservite de RATBV.

Astfel, prețul unei deplasări achiziționate individual devine din data de 24 februarie a.c. 4 lei pentru o călătorie cu mențiunea că durata călătoriei permise cu acest tip de titlu tarifar se mărește de la 50 la 60 de minute. În acest fel, tariful de 4 lei pentru o călătorie de 60 de minute asigură deplasări cu toate mijloacele și pe toate traseele de transport public pe raza Municipiului Brașov (inclusiv Poiana Brașov), precum și spre și dinspre toate localitățile din Zona Metropolitană Brașov deservite de RATBV. De asemenea, implementarea Planului tarifar integrat creează premisele pentru o viitoare optimizare a rutelor metropolitane, precum și condițiile pentru promovarea folosirii sistemului de transport public pe bază de abonament. Mai mult, Planul tarifar integrat devine și un instrument de descurajare a celor ce călătoresc fraudulos. De menționat faptul că modernizarea sistemului de transport public și înnoirea flotei operate presupune adaptarea ofertei tarifare la noile cerințe impuse de piață, având în vedere că actualele tarife au fost modificate ultima oară în ianuarie 2019.     

Documentul prevede, printre altele, ieftinirea tuturor tipurilor de abonamente de transport public pe mijloacele operate de RATBV. În acest context amintim faptul că tariful pentru Abonamentul lunar metropolitan, valabil pe toate liniile operate de RATBV în Municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov, scade de la 195 lei pe lună la 150 de lei pe lună. De asemenea, prin aplicarea Planului Tarifar integrat Abonamentul lunar pentru toate liniile devine Abonament lunar urban, iar tariful acestuia scade de la 85 la 80 lei pe lună.

Unele dintre noutățile Planului tarifar aplicabil de vineri, 24 februarie 2023, se referă și la introducerea abonamentului periurban (80 lei pe lună), valabil pe toate traseele din Zona Metropolitană, fără Municipiul Brașov, precum și a Abonamentului 1 zi METROPOLITAN PASS (12 lei pe zi, valabil în Municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov) și a Abonamentului 3 zile METROPOLITAN PASS (30 lei pentru 3 zile – valabil în Municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov). Și prin aceste prevederi noua viziune tarifară se dorește a fi un factor de încurajare în folosirea transportului public deservit de RATBV în interiorul tuturor orașelor și comunelor din Zona Metropolitană, fără Municipiul Brașov deoarece se simplifică semnificativ oferta de titluri de călătorie, prin eliminarea zonelor tarifare. În acest sens, amintim și introducerea titlurilor Pachet METROPOLITAN 2 călătorii – achiziționat de la șofer (10 lei pentru 2 călătorii de câte 60 de minute) și Pachet PERIURBAN 2 călătorii – interior localitate – achiziționat de la șofer (5 lei pentru 2 călătorii de câte 60 de minute). 

 Vă prezentăm mai jos noile tarife aplicabile din data de 24 februarie 2023:

Nr. crt.

                          Titlul de călătorie

Tarif (lei cu TVA)

Valabilitate toate liniile din:

Valabilitate durată

1

Călătorie METROPOLITAN

4

Mun.Brașov și Zona Metrop.

60 minute / călătorie

2

Pachet METROPOLITAN 2 călătorii

8

Mun.Brașov și Zona Metrop

60 minute / călătorie

3

Pachet METROPOLITAN 2 călătorii (achiz. de la șofer)

10

Mun.Brașov și Zona Metrop

60 minute / călătorie

4

Bilet special cu suprataxă (achitat în mijlocul de transport)

200

Mun.Brașov și Zona Metrop

În ziua încasării

5

Abonament 1 zi METROPOLITAN PASS

12

Mun.Brașov și Zona Metrop

1 zi

6

Abonament 3 zile METROPOLITAN PASS

30

Mun.Brașov și Zona Metrop

3 zile

7

Abonament lunar METROPOLITAN

150

Mun.Brașov și Zona Metrop

28 – 31 zile

8

Abonament anual METROPOLITAN

1500

Mun.Brașov și Zona Metrop

365 – 366 zile

9

Abonament lunar URBAN

80

Mun. Brașov

28 – 31 zile, după caz

10

Abonament lunar URBAN (nenominal)

120

Mun. Brașov

28 – 31 zile, după caz

11

Abonament anual URBAN

800

Mun. Brașov

365 – 366 zile, după caz

12

Călătorie PERIURBAN (interior localitate)

2

Zona Metrop. fără Mun. Brașov

60 minute / călătorie

13

Pachet PERIURBAN 2 călătorii (interior localitate)

4

Zona Metrop. fără Mun. Brașov

60 minute / călătorie

14

Pachet PERIURBAN 2 călătorii (interior localitate – achiz.de la șofer)

5

Zona Metrop. fără Mun. Brașov

60 minute / călătorie

15

Abonament lunar PERIURBAN

80

Zona Metrop. fără Mun. Brașov

28 – 31 zile, după caz

16

Abonament lunar PERIURBAN (nenominal)

120

Zona Metrop. fără Mun. Brașov

28 – 31 zile, după caz

17

Abonament anual PERIURBAN

800

Zona Metrop. fără Mun. Brașov

365 – 366 zile, după caz

Noile prevederi ale Planului tarifar al RATBV poate fi consultat și pe site-ul societății, www.ratbv.ro în secțiunea ”Tarife” sau la punctele de vânzare a titlurilor de călătorie. În privința reducerilor și gratuităților, acestea se vor acorda și utiliza conform HCL-urilor în vigoare, la prețurile actualizate conform Planului tarifar integrat.

 

În ceea ce privește biletele achiziționate înainte de intrarea în vigoare a Planului tarifar integrat, facem precizarea că acestea vor putea fi utilizate încă 90 de zile după data de 24 februarie 2023.   

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: