29
Vin, Mar

sursa foto: cotidianul.ro

Eveniment

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice atrage atenţia că mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producţie sau delistate în perioada imediat următoare.

Printre ele se află cele esenţiale în tratamentul cancerului, al afecţiunilor cardiovasculare, neurologice şi gastrointestinal. 

Principala cauza o reprezintă taxa clawback, aplicată „în mod uniform” atât medicamentelor scumpe, cât şi celor ieftine. Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, taxa clawback a ajuns deja la 24,13% în primul trimestru al acestui an, faţă de 19,86% în primul trimestru al anului trecut sau de 15,62% - în primul trimestru al anului 2016. 

„Având în vedere că taxa clawback se aplică la un preţ al medicamentului care include adaosurile distribuitorilor şi farmaciilor, care devin fixe la un preţ al medicamentului mai mare de 300 de lei, impactul în cazul medicamentelor ieftine este considerabil mai mare. De exemplu, taxa clawback, la nivelul din trimestrul I, reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele care costă sub 25 de lei şi este de abia 24% pentru medicamentele care costă peste 3.000 lei”, precizează oficialii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, într-un comunicat transmis presei.

Reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice atrage atenţia că producătorii de medicamente generice nu mai pot susţine un consum de care nu sunt responsabili şi care creşte în special din cauza introducerii necondiţionate pe lista de medicamente compensate a celor inovative.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: