29
Vin, Mar

Sanatate pe net

Sănătate

     Tulburarea de panică este caracterizată de apariția  spontană, indiferent de situație, a atacului de panică. În multe cazuri se dezvoltă o anxietate anticipatorie, de așteptare a unui nou atac, care duce în timp la apariția unor comportamente evitate și fobice (agorafobia) cu scopul de a evita situațiile în care pacientul s-ar putea simți neprotejat sau expus.

Uneori însă agorafobia poate să apară și izolat. Atacul de panică este un acces brusc de frică intensă sau anxietate (stare afectivă caracterizată prin neliniște psihomotorie, teama nedeslușită, fără obiect) care cauzează simptome îngrijorătoare, dar care nu amenință viața: bătăi accentuate ale inimii, dificultatea respirației, sentimente de pierdere a controlului sau de moarte iminentă. În mod obișnuit, durează de la 5 la 20 minute și poate fi cauzat de circumstanțe stresante sau poate apărea pe neașteptate. 

Un atac de panică complet este caracterizat prin următoarele :

Perioada distinctă de frică sau disconfort intens în care patru din simptomele următoare apar brusc  și ating intensitatea maximă în decurs de până la 10 minute :

- palpitații, bătăi puternice ale inimii sau puls accelerat
- transpirații
- tremurături sau tremor al intregului corp
- senzație de lipsă de aer sau sufocare
- durere sau disconfort toracic
- greață sau disconfort abdominal
- senzație de amețeală, de instabilitate , sau de lesin
- teama de a nu-și pierde controlul sau de a nu innebuni
- teama că va muri
- parestezii (amorțeli sau ințepături)
- valuri de frig sau căldură

Potrivit csid.ro în cazul în care avem de a face cu un atac de panică ar trebui să ținem cont de următoarele:

Conştientizarea atacului de panică

Acesta este primul pas. Atacurile de panică pot fi confundate de multe ori, cu simple stări de nelinişte sau rău interior. Ignorate, intensitatea acestora creşte. Este importantă conştientizarea unui atac de panică încă de la debut, pentru a putea fi aplicate trucurile care au rol de inhibare.

 În momentul instaurării panicii şi declanşării atacului de panică, partea logică a creierului nostru încetineşte funcţiile din ce în ce mai mult, lăsând loc temerilor şi iraţiunii. Din acest motiv, cercetătorii susţin faptul că în momentul apariţiei unui atac de panică, este important să încercăm să facem operaţii logico-matematice, precum rezolvarea unui cub rubik.

CITEȘTE MAI DEPARTE: csid.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: