28
Joi, Mar

Gandul

Social

                Slab la română, dezastru la matematică! Rezultate sub așteptări la simularea examenelor naționale la Brașov. Aproape jumătate dintre cei care au susținut testele, au obținut note sub 5. Cele mai proaste rezultate au fost obținute de elevii de clasa a VIII-a.

                Materia care le-a dat mari bătăi de cap elevilor, a fost matematica. La clasa a VIII-a, din 3.900 de elevi prezenţi, peste 2.100 de candidaţi au obţinut note mai mici de 5, în timp ce doar 1.700 de  candidaţi au obţinut note egale sau mai mari de 5, ceea ce înseamnă o rată de promovare de numai 44,40%. La Bacalaureat, promovarea se poate face şi cu note de 5, condiţia este ca media finală să fie peste 6. La clasa a XI-a, tot la Matematică, din 2.600 de candidaţi, 1.300 au luat note mai mici de 5, adică 49,03% este rata de promovare. La clasa a XII-a, procentul a fost mai bun la proba obligatorie a profilului. La Română, elevii s-au descurcat mai bine. La clasa a VIII-a, procentul de promovare a fost de 65,64%. La clasa a XI-a, 60,59% dintre candidaţi au luat note de trecere, iar la clasa a XII-a, 68,83% au reuşit să obţină note peste 5. Chiar și așa subiectele de anul acesta de la Limba și Literatura Română, au creat emoții. „ La clasa a 11-a, ministerul a pilotat anul acesta niște subiecte noi, diferite față de cele de până acum. Sunt două tipuri de texte, literar și non literar. Elevii s-au descurtat în general bine cu studiul pe text, doar că la subiectul al treilea li se cerea să facă o analiză pe un text de Eminescu. Aici e clar că elevii  nu s-au apucat mai serios de lucru și au tratat cu superficialitate acest subiect ” a declarat  Nicolae Savin, profesor Limba și Literatura Română.

                Elevii de clasa a VIII-a s-au descurcat ceva mai greu, tocmai de aceea rezultatele au fost mai slabe. În schimb la clasele de liceu, notele obținute la simulare au fost ceva mai mari.

                Chiar și conducerea Inspectoratului Școlar Județean recunoaște că rezultatele sunt destul de slabe. Cu toate acestea, cadrele didactice sunt încrezătoare și spun că până la examenele finale, situația se va putea schimba în bine. Față de simulările de anul trecut, nu sunt diferențe mari de rezultate. „ Sunt tot pe acolo rezultatele, în aceeași zonă de distribuție. Din păcate vârful distribuției nu este acolo unde ne-am dorit, sunt multe nopte mici. Deși sunt note de promovare, sunt totuși spre limita inferioară a intervalului. Sperăm ca lunile următoare să fie importante în pregătirea elevilor ’’ a declarat Mirela Blemovici, inspector școlar adjunct ISJ Brașov.

                Acum, fiecare şcoală va trebui să analizeze rezultatele şi să ia măsuri. Cel mai probabil vor fi făcute ore de pregătire suplimentară, pentru recuperarea materiei, stabilite de fiecare şcoală în parte. Scopul simulării a fost acela de a-i pregăti pe elevi cu atmosfera de examen şi de a verifica nivelul de cunoştinţe atins până acum. În anii trecuţi, notele de la simulare erau mai mici decât cele obţinute la examenul real. Notele nu sunt trecute în catalog, decât la cererea expresă a elevilor.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: