19
Vin, Apr

Social

Deşi nu sunt la fel de periculoase pentru ochi, pot contribui la apariţia cataractei. Iar ochelarii de soare vă protejează doar dacă au 3 caracteristici esenţiale. În faţa razelor soarelui, pielea este expusă în proporţie de 100%.

Ochiul, în schimb, are mai multe metode naturale de protecţie. Prima o reprezintă pleoapele care se strâng la lumină. Al doilea sistem este reprezentat de cornee, care micşorează doza de radiaţii primită. Al treilea sistem este irisul, partea colorată a ochiului, care se strânge asemenea fantei unui aparat foto.

Ochelarii de soare recomandanţi sunt cei de dimensiuni mai mari, cu braţe groase, cu protectie pentru ultravioletele A şi B. În plus, ideal ar fi să aibă lentile polarizante. Acestea elimină orice fel de reflexie a luminii. Devin obligatorii dacă aveţi ochi albaştri sau verzi.. Ultravioletele determină acumularea de apă în cristalin din alte stucturi ale ochiului. În felul acesta, cristalinul devine din transparent opac. Este un motiv al apariţiei cataractei la vârste tinere, sub 40 de ani. Soarele afectează inclusiv retina, zona nervoasa cea mai importantă a ochiului. Expunerea fără protecţie la cantităţi mari de ultraviolete poate contribui şi la apariţia altei boli.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: