29
Vin, Mar

Caon

Social

Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă primesc, începând de miercuri, cererile pentru acordarea sumelor prevăzute în Programul 'Prima chirie' (prima de relocare), însoţite de documentele necesare, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

'Persoanele care îndeplinesc condiţiile legale sunt aşteptate să depună sau să transmită prin modalităţile prevăzute de dispoziţiile legale (personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail), la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă unde sunt în evidenţă actele necesare acordării acestui drept în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă. Prin derogare de la acest termen, 'Prima Chirie' (prima de relocare) se acordă şi persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale şi care s-au angajat în perioada dintre 25.01.2017, data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2017, şi 06.06.2017', se spune într-un comunicat al ANOFM.

Pentru aceste persoane, termenul de 60 de zile, în care se poate solicita pentru viitor prima de relocare, începe cu data de 6 iunie, precizează instituţia.

Potrivit prevederilor care au fost instituite în cuprinsul Legii nr. 76/2002, prin art. VIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2017, persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia, pot primi o primă de relocare.

Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de acestea, în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora, nu depăşesc suma de 5.000 lei/lună şi este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie şi utilităţi) în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: