25
Joi, Apr

Social

Orice elev își dorește ca după finalizarea studiilor să se angajeze în domeniul pentru care s-a pregătit. De multe ori însă acest lucru nu se întâmplă. Există totuși o șansă. Elevii care termină clasa a 8-a pot urma o școală profesională. Acum există unități de învățământ care le asigură cursanților și perioade de  practică în companii de renume. Mai mult, la finalizarea studiilor, elevii AU și loc de muncă ASIGURAT.

Meseria este brățară de aur. O vorbă veche dar care înseamnă mult chiar și în ziua de azi. Deseori, marile companii se plâng că nu găsesc personal calificat pentru posturile pe care le oferă. Cea mai mare problemă este ÎN meseriile tehnice, unde numărul celor calificați a scăzut dramatic în ultima perioadă.

 

 De câțiva ani marile companii din Brașov s-au oferit să sprijine învățământul profesional. Mai exact au apărut școlile profesionale duale unde elevii urmează cursurile teoretice dar fac și practică în fabricile care ulterior îi angajeze pe viitorii absolvenți. Un exemplu este Școala Profesională Kronstadt, un sistem care s-a dovedit  rentabil și care a fost preluat și de alte orașe din țară.



Elevii școlii Profesionale Kronstadt fac practică la marile companii care sunt partenere cu unitatea de învățământ. Practic la finalizarea studiilor, fiecare absolvent are posibilitatea de a se angaja la una dintre firmele mari din Brașov. Bineînțeles există și beneficii pentru elevii care aleg să urmeze cursurile școlii profesionale. „Care sunt avantajele lor? În primul rând beneficiile financiare, absolut clar. Bursă de 400 de lei, transport, masă, cazare dar și pentru tineri, absolut clar, trei zile de practică în companiile noastre la tehnologii moderne și doar două zile pe băncile școlii ” a declarat Kando Uwe, șef centru formare Schaefler .



Faptul că elevi brașoveni urmează o școală profesională, nu înseamnă că pe viitor nu pot absolvi și alte forme de învățământ superioare. Marile companii din Brașov chiar îi sprijină pe absolvenți să meargă mai departe. Scoala Profesională Kronstadt este la cea de a patra promoție. Până acum toți cei care au urmat acest sistem de învățământ profesional dual și-au găsit un loc de muncă după terminarea studiilor. În perioada următoare, mai exact între 12 și 16 iunie dar și între 26 și 30 iunie, va începe o nouă etapă de înscriere la această unitate de învățământ. Durat de pregătire este de 3 ani.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: