25
Joi, Apr

Brasov TV

Social

 Situație fără precedent la Primăria Ghimbav. De mai bine de două săptămâni funcționarii publici  nu și-au primit banii. Din 7 august angajații primăriei trebuiau să încaseze salariile majorate așa cum a hotărât Consiliul Local. Hotărârea nu a fost încă pusă în aplicare pe motiv că nu sunt bani prevăzuți în buget pentru noua grilă de salarizare. Și Prefectura Brașov spune că decizia consilierilor, de majorare a salariilor, este legală. Și totuși angajații Primăriei din Ghimbav nu și-au primit salariile!   Reporterii Brașov TV au cerut explicații de la primarul localității, dar în momentul în care a văzut camerele de filmat edilul a fugit.

Deși consilierii locali au  aprobat o hotărâre prin care au fost modificate salariile angajaților, conform noii legi , aceasta nu a fost încă pusă în aplicare. În consecință oamenii nu și-au primit banii. „ Din păcate sunt două săptămâni de când angajații primăriei Ghimbav nu și-au primit salariile. Situația duce către extreme. Oamenii reclamă faptul că au de plătit facturi, cresc penalitățile, lucru care dăunează grav ” a declarat Ionel Fliundra, viceprimar Ghimbav.



Nemulțumirea angajaților din Primăria Ghimbav pare să nu-i înduplece pe cei care ar trebui să aprobe Hotărârea de Consiliu Local. Contabila instituției susține sunt bani la buget doar că sumele respective nu sunt prevăzute în noua grilă de salarizare. Pe de altă parte consilierii locali spun că situația se poate rezolva printr-o rectificare de buget. „Nu se pot face viramente de credite. Am auzit vehiculându-se ideea că aș putea să iau de la alte titluri, de la investiții de exemplu sau din altă parte și să realoc suma aceea la cheltuieli de personal. Această virare de credite este interzisă de articolul 49 din legea 273 din 2006 unde spune că acele cheltuieli de personal nu pot fi majorate prin virări de credite ” a declarat Alina Giorgian, șef Serviciu Contabilitate Primăria Ghimbav.Nu se încadrează în prevederile bugetare aprobate. Noi înțeleg că alocațiile bugetare aprobate sunt cele de la data actuală nu alocații bugetare eventuale rezultate din rectificări viitoare  ” a completat secretarul Primăriei Ghimbav, Dan Szinatovici.

Reporterul Brașov TV au încercat să obțină un punct de vedere de la primarul localității, Dorel Toma. La vederea camerelor de filmat acesta a fugit și a refuzat dialogul. Mai mult la întrebarea, Când se dau salariile la primăria Ghimbav? , edilul a dat un răspuns halucinant.

„       - Sunteți dezinformatori domne...Aveți puncte de vedere, puteți informa publicul.

-          Am venit la dumneavoastră să ne informați

-          Nu contează. Când a trebuit să veniți nu ați venit, și eu sunt de găsit nu plec nicăieri.

-           Păi v-am găsit. De ce nu vreți să stați de vorbă cu noi? De ce nu se dau salariile la Ghimbav?

-          Într-o zi cu soare că azi plouă! ”

Hotărârea de Consiliu Local prin care s-a aprobat noua grilă de salarizare a ajuns și pe masa Prefectului. Instituția a dat aviz favorabil ceea ce înseamnă că decizia este legală. „Nu se poate ca oamenii să rămână într-un blocaj, să nu-și primească salariile din cauza unor orgolii care se perpetuează. În loc să se rezolve acestea persistă ” a declarat Marian Rasaliu, prefect Județul Brașov.

Chiar și așa hotărârea de Consiliu Local nu a fost pusă în aplicare, iar angajații nu și-au primit banii. În sprijinul lor a venit și președintele sindicatului Cartel Alfa. După mai multe negocieri eșuate, acesta a anunțat că dacă situația nu se va rezolva se va ajunge în instanță. „Dacă răspunsul prefecturii este acela pe care îl preconoizez eu fiți siguri că împotriva persoanelor care nu au pus în aplicare hotărârea de Consiliu Local, voi depune plângeri penale pentru abuz în serviciu ” a afirmat Fănică Gabor, președinte Cartel Alfa.

 

 Salariile funcționarilor publici din administrația publică locală au fost majorate după ce Guvernul a aprobat noua grilă de salarizare. Primăria Ghimbav este singura din țară care nu a aprobat  noua grilă de salarizare.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: