24
Mie, Apr

Social

Brașovul este unul dintre primele orașe din România unde s-a pus în aplicare conceptul de smart city. Atunci când ne referim la orașe inteligente, în multe domenii, Brașovul este un exemplu pentru alte comunități.

Dar, pentru că mai avem multe de învățat, experți în domeniu au fost invitați la noi în oraș.

Transformarea corectă a deșeurilor menajere în energie, utilizarea eficientă a electricității, păstrarea unui mediu cât mai curat și introducerea unor sisteme prin care să se consume cât mai puține resurse. Acestea ar fi câteva dintre caracteristicile obligatorii ale unui smart city. Totul poate deveni realitate cu fonduri de la Uniunea Europeană. 

 

Din perioada 2007-2013 orașele mai ales smart trebuiau să vină cu un proiect integrat, nu numai să asfaltezi 50 de străzi. Inseamnă ce construiești acolo, înseamnă spații verzi, înseamnă un concept IT ca să ai informația pe care să o dai cetățeanului”, a menționat Laszlo Borbely, consilier de stat în Guvernul României.

Brașovul are foarte multe lucruri smart, pe lângă oamenii smart, pe lângă centrul universitar, întâlnim conceptul format din patru piloni: administrația publică, mediul universitar, companii care vin cu soluții și zona civică”, crede și Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.  

Brașovul a pus în practică primele proiecte de tipul Smart City încă din anul 2008. Cel mai important este sistemul de telegestiune a iluminatului public. A costat zece milioane de lei. Sistemul de telegestiune reglează intensitatea luminoasă de pe stâlpii din municipiu. Întregul dispozitiv cuprinde și 42 de butoane de panică unde pot fi anunțate pericolele iminente. Prizele pentru încărcarea mașinilor electrice fac parte și ele din acest sistem. 

Articole sugerate

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: