15
Mie, Mai

sursa foto: arhiva

Eveniment

Brașovul se confruntă de câțiva ani cu un grad ridicat de poluare, fiind în top trei pe țară la acest capitol.

În acest context, conducerea administrației locale ar trebui să caute cele mai bune soluții pentru reducerea poluării. Din păcate, în ultimul an, la nivel local nu s-a întâmplat mai nimic. Printre măsurile care au dat randament în alte orașe din Europa și din lume s-a numărat și achiziționarea autobuzelor electrice și a troleibuzelor, lucru care s-a întâmplat și la Brașov, în urmă cu doi ani. Numai că, nu este destul să cumperi autobuze electrice dacă nu îi și încurajezi/stimulezi pe brașoveni să folosească aceste mijloace de transport în comun și să lase autoturismele acasă.

Așa cum am transmis și în alte comunicate de presă, consider că este necesară luarea unor decizii la nivel administrativ cât mai repede, care să stimuleze folosirea mijloacelor de transport în comun. Una din măsuri ar putea fi emiterea unor legitimatii de ZI care să coste 5 lei. Cu această legitimație, brașovenii să poată călători pe toate liniile, inclusiv pe linia care face legătura cu Poiana Brașov. De asemenea, ar trebui ca pensionarii din Brașov să beneficieze de gratuitate pe mijloacele de transport în comun. Să arătăm puțin respect pentru cei care au construit acest oraș. Și așa cei mai mulți au pensii mici, iar banii abia le ajung de mâncare și medicamente. Nu ar fi Brașovul singurul oraș care oferă aceste facilități, altele din România au implementat de mult timp proiecte de genul. Este și cazul orașului Sibiu. De ce nu ar putea face acest lucru și Brașovul?

Cred că este timpul să încurajăm folosirea transportului în comun prin măsuri concrete, nu prin vorbe și discuții la cafele.

Toalete în toate cartierele Brașovului

În ultimele săptămâni am discutat cu mai mulți brașoveni, atât în mediul online, cât și față în față despre problemele întâmpinate de aceștia în municipiu. Una dintre nemulțumirile locuitorilor a fost cea legată de lipsa toaletelor publice. Mi-a fost semnalată această problemă și consider că administrația locală ar trebui să ia măsuri în acest sens, nu doar la nivel declarativ cum se întâmplă cu mai toate proiectele, ci prin fapte concrete, realizări. Consider că este necesar să avem câte o toaletă în fiecare cartier din oraș, cu atât mai mult în zonele cheie, cum ar fi Centrul Vechi. Nu se poate ca într-un oraș cu pretenții europene să nu existe toalete. S-a ajuns în situația ca turiștii sau localnicii să își facă nevoile prin parcuri, pe la colțuri de blocuri, tocmai din cauza lipsei toaletelor.

Am văzut de exemplu în centrul Sibiului, chiar lângă ”Podul Minciunilor” o toaletă publică pusă la dispoziția sibienilor, dar și a turiștilor în mod GRATUIT.

Oare Brașovul de ce nu poate să aibă așa ceva? Brașovenii plătesc taxe și impozite, iar turiștii aduc bani la bugetul local prin sumele pe care le lasă la restaurante sau hoteluri/pensiuni. Este o chestiune de bun simț să amenajăm toalete prin cartiere. Vorbim despre unul dintre cele mai vizitate orașe din România. Ne mândrim cu acest lucru, dar nu suntem în stare să oferim condiții minime și decente.

Pe această cale, solicit primarului Municipiului Brașov să inițieze un proiect de hotărâre prin care să se discute în Consiliul Local propunerea de a fi amenajate mai multe toalete publice în oraș, zonele să fie atent selectate de departamentele care au atribuții în acest sens.

Impactul bugetar pentru un astfel de proiect nu este atât de mare, mai ales că ar fi în beneficiul comunității, a declarat subprefectul Brașovului, Lucian Pătrașcu.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: