16
Joi, Mai

Eveniment

Guvernul israelian a refuzat să permită Ucrainei să folosească instrumentul, de teamă că l-ar folosi împotriva Rusiei.

Compania NSO Group a fost condamnată pe scară largă de comunitatea internaţională pentru că a vândut programe de spionaj - celebrul pachet Pegasus, pe care New York Times l-a descris cândva drept „cea mai puternică armă cibernetică din lume” - fiecărui despot african şi guvern autoritar care îşi permitea să-l plătească.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu soft-ware-ul Pegasus, acesta a fost dezvoltat de compania israeliană de spionaj electronic NSO Group, care a fost supusă condamnării internaţionale după ce s-a dezvăluit că programele sale au fost folosite pentru spionarea unei serii de politicieni, dar şi a unor jurnalişti şi opozanţi din toată lumea.

Ucraina a făcut eforturi pentru a obţine Pegasus în scopuri de spionaj încă din 2014, iar estonienii au început să ceară permisiunea să-l cumpere în 2018, ajungând până acolo încât să facă o plată importantă în avans către NSO, care a fost în cele din urmă returnată, după ce Guvernul rus a aflat de planurile Estoniei şi presat Guvernul israelian să blocheze vânzarea.

În cazul Ucrainei, cererile pentru Pegasus datează de câţiva ani. De la invazia rusă a Crimeei în 2014, Ucraina a realizat că este o ţintă directă a agresiunii şi spionajului rusesc. Oficialii ucraineni au încercat să achiziţioneze echipamente de apărare israeliene pentru a contracara ameninţarea rusă, dar Israelul a impus un embargo aproape total privind vânzarea de arme, inclusiv Pegasus, Ucrainei.

De asemenea, Pegasus poate transforma telefonul mobil într-un dispozitiv de urmărire şi înregistrare secretă, transformând, în esenţă, un telefon într-un instrument de spionare a proprietarului său.

 

Sursa: epochtimes-romania.com


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: