19
Dum, Mai

Eveniment

Brașovenii își doresc un oraș curat, un oraș turistic de referință, un oraș în care patrimoniul istoric este bine pus în valoare, indicând moștenirea multiculturală a Brașovului.

"Unul dintre principalele obiective istorice care face cinste municipiului Brașov este strada Sforii. Strada care este a treia cea mai îngustă stradă din Europa. Stradă – obiectiv istoric care este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice, și care ne arată tenta medievală a părții istorice a orașului.

Ei bine, această stradă este lăsată de izbeliște după ce municipalitatea a renovat acest obiectiv în 2018, considerându-l un proiect cultural. Mai mult decât atât, strada Sforii este una dintre țintele preferate de către persoanele care înțeleg să vandalizeze, pereții fiind plini de mâzgăleli, graffitti și mesaje vulgare.

Municipalitatea nu a luat nici un fel de măsură pentru a proteja acest obiectiv turistic care se degradează vizibil sub atacul concertat al celor care înțeleg să vandalizeze pereții străzii.

În data de 16 noiembrie 2022, printr-o adresă, instituția avocatului poporului a trimis un set de recomandări Primăriei Brașov, recomandând inclusiv reabilitarea străzii ca bun ce face parte din domeniul public al municipiului Brașov, el fiind atât obiectiv cultural, cât și turistic important al orașului. Prin această adresă este solicitat și un răspuns, în termen de 45 de zile, prin care administrația publică locală trebuie să indice măsurile dispuse pentru reabilitare.

Din nou, administrația USR a Brașovului este supusă unui tir concertat de critici și acuze. Lipsa de profesionalism, incapacitatea administrativă și managementul dezastruos

pe care această administrație o dovedește, ne-au adus pe noi, brașovenii, în fața unei situații care cere măsuri urgente.

Ca atare, propun administrației publice locale să ia în considerare ca după zugrăvirea pereților să-i placheze cu sticlă securizată. Sticlă pe care pot fi tipărite prin intermediul tehnologiei, imagini ale obiectivelor turistice din municipiu precum și texte explicative ale imaginilor. Și pentru a preveni viitoarele acte de vandalism, strada trebuie prevăzută cu camere de luat vederi care ar descuraja actele de vandalism.

Și dacă vor avea loc totuși acte de vandalism, sticla poate fi curățată mult mai simplu decât pereții zugrăviți.

La capetele străzii pot fi poziționate panouri stradale pe care să fie tipărit un text în majoritatea limbilor de circulație internațională, care să citeze din legislația în vigoare.

Astfel vom avea un obiectiv turistic inedit, care va fi compus atât din strada propriu zisă, un muzeu al imaginilor din Brașov în aer liber provenite de la principalele obiective istorice imprimate pe sticlă securizată, cât și o arie protejată de vandali.

Este de neimaginat cum administrația publică locală lasă un obiectiv turistic de un asemenea calibru la discreția vandalilor. Ce înțeleg turiștii care ne vizitează orașul? Ce înțeleg copii care sunt aduși de părinți sau care vin în excursie cu clasa? Că au nimerit într-un oraș al cărei administrație publică este dezinteresată de punerea în valoare a obiectivelor istorice? Că au nimerit într-un oraș pentru care termenul de bun gospodar nu există?" subprefect Lucian Pătrașcu, președintele Organizației Municipale a PSD Brașov.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: