17
Vin, Mai

sursa foto: arhiva

Eveniment

Acest lucru s-ar realiza prin compensația în totalitate a transportului public local de către Primărie și ar oferi tuturor brașovenilor gratuitate la transportul în comun.

Brașovenii plătesc taxe și impozite, și ar fi firesc ca administrația locală să le ofere locuitorilor anumite facilități pentru banii cheltuiți către municipalitate.

Primăria Brașov plătește anual către Regia Autonomă de Transport Brașov suma de 100 de milioane de lei cu titlul de compensații și gratuități. Totodată, aceeași regie, încasează anual 40 de milioane de lei din vânzarea titlurilor de călătorie (tichete și abonamente). De unde rezultă faptul că Regia Autonomă de Transport Brașov încasează anual pentru serviciile prestate suma de 140 de milioane de lei .

În urma calculelor simple pe care oricine le poate face rezultă faptul că dacă Primăria Brașov ar face un efort bugetar anual de 40 de milioane de lei, transportul public în Brașov ar fi gratuit pentru toți locuitorii municipiului.

Mai mult decât atât, pe străzile pe care sunt mai mult de trei benzi de circulație pe sens se pot amenaja benzi dedicate transportului în comun, eficientizând la maxim timpul alocat transportului.

Gratuitatea permanentă pe mijloacele de transport în comun ar avea trei consecințe. Prima, traficul auto pe străzile din Brașov se va diminua pentru că cetățenii își vor lăsa autoturismele acasă, preferând să utilizeze transportul în comun gratuit.

A doua consecință va fi scăderea traficului auto ce va genera și scăderea poluării, capitol la care Brașovul este deficitar, capitol pentru care actuala administrație nu are nici un fel de soluție.

A treia consecință va fi scăderea presiunii pe locurile de parcare din zona centrală a Brașovului. 

Acest calcul este unul pragmatic, pentru că eu sunt omul cifrelor.

Cifrele nu mint! Suntem la o simplă decizie politică de gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru brașoveni!

Reiterez faptul că luna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, expunem public faptul că primarul Coliban a cheltuit din bugetul alocat de investiții pentru 2021, doar 56,51 %. Adică undeva pe la jumătate din suma bugetată de 337 milioane de lei. Și pentru anul 2022, la nivelul lunii octombrie, cheltuielile din bugetul de investiții de 309 milioane de lei, a fost cheltuit doar 26,10 %.

În urma acestor calcule rezultă că bugetul municipalității brașovene poate suporta cei 40 de milioane de lei care ne despart de transport public gratuit în Municipiul Brașov!

Prin această acțiune concretă, Brașovul va face un pas mare spre scăderea poluării și spre scăderea traficului auto.

Avem nevoie de această măsură, pentru că simplele discuții de la Forumul Orașelor Verzi nu vor scădea poluarea în Brașov, iar această propunere se poate pune în aplicare imediat, nu peste câțiva ani.

Brașovenii au nevoie și merită transport public gratuit!

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: