22
Mie, Mai

sursa foto: g4media.ro

Eveniment

Un anunț-bombă vine de la Bruxelles. Scandalul de corupție lovește la cel mai înalt nivel în Parlamentul Euroepan.

Vicepreședintele Legislativului european a fost arestat vineri seară după acuzațiile de corupție cu Qatar, după ce și alte persoane au fost reținute anterior în ancheta procurorilor belgieni.

Suspiciunile de corupție din partea Qatarului au ajuns în vârful Parlamentului European. Este vorba despre eurodeputata Eva Kaili, vicepreședinte al Parlamentului European. Kaili a fost exclusă din partidul grec PASOK după acuzațiile de corupție pentru care este investigată. Partenerul acesteia  fusese interceptat de investigatori vineri dimineața. Ambii sunt acum cercetați pentru corupție. Eva Kaili este unul dintre cei 14 vicepreședinți ai PE.

Vineri dimineața și apoi pe tot parcursul zilei, au fost efectuate peste 15 percheziții de către polițiștii și procurorii belgieni, iar patru persoane, considerate suspecte, au fost arestate pentru a fi audiate. Printre aceștia, Luca Visentini, proaspăt ales secretar general al Confederației Sindicale Internaționale, fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri precum și fostul său asistent parlamentar, care e actual colaborator legat de grupul S&D, dar și actual partener al dnei Eva Kaili.

Kaili, în vârstă de 44 de ani, fost prezentator de televiziune elenă și europarlamentar din 2014. Casa ei a fost percheziționată vineri după-amiază , fiind dusă ulterior la audieri. 

Singura modalitate de a aresta un parlamentar protejat de imunitate este să-l prinzi în flagrant, comentează publicația Le Soir.

La 1 noiembrie, a fost raportat pe Twitter că doamna Kaili s-a întâlnit cu domnul Al Marri, ministrul Muncii din Qatar: „Acest oficial al Uniunii Europene salută angajamentul Qatarului de a-și continua reformele în sectorul muncii după Cupa Mondială din 2022 și îi urează succes”.

Dosarul de corupție s-ar referi la încercarea Qatar de a influența decizia de la Bruxelles privind condițiile de muncă ale migranților. Este vorba de sistemul de monitorizare al muncitorilor migranți din sectorul construcțiilor și cel menajer. Qatarul voia să obțină confirmarea că au fost făcute progrese în respectarea drepturilor muncitorilor migranți, după scandalul deceselor muncitorilor de pe șantierele stadioanelor de fotbal pentru campionatul care se desfășoară chiar în aceste zile.

Kaili susținea într-un discurs la dezbaterea pe această temă din 22 noiembrie, la Strasbourg, că „Qatarul este un lider în respectarea drepturilor muncii”.

Anunțul de la Bruxelles vine după ce alte patru persoane au fost arestate după perchezițiile de vineri dimineață. 

Potrivit Poliției judiciare belgiene, „există suspiciuni că un stat din zona Golfului a încercat să influenţeze deciziile economice şi politice ale Parlamentului European”.

Este vorba de o „vastă anchetă privind activităţi ale unei presupuse organizaţii infracţionale, activităţi de corupţie şi spălare de bani", potrivit anunțului polițiștilor federali.

Anchetă uriașă de CORUPȚIE la Parlamentul European - 4 persoane implicate, inclusiv un fost europarlamentar

Au fost efectuate vineri percheziţii în 16 clădiri din Bruxelles şi de la periferia capitalei Belgiei, în urma unei anchete deschise la jumătatea lunii iulie 2022 asupra unei presupuse organizații criminale, infiltrată în Parlamentul European și suspectată de imixtiune în politica UE și corupție de către Qatar.

Două persoane publice, inclusiv un fost europarlamentar italian din grupul Socialiști și Democrați (S&D), tocmai au fost arestați, mai scrie presa belgiană. În total au fost reţinuţi patru suspecţi, printre care se numără și fostul eurodeputat. Autorităţile nu i-au dezvăluit numele, dar Le Soir îl menționează pe fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri, membru al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor. Toţi suspecţii reţinuţi sunt cetăţeni italieni. Printre ei se numără și secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), mai scrie aceeași publicație.

Este vorba de persoane „născute în 1955, 1969, 1971 și 1987”, mai scrie Le Soir. Cei patru urmează să ajungă în fața instanței în termen de 48 de ore, pentru a decide mandatele de arestare preventivă.

Surse din cadrul anchetei au afirmat că peste jumătate de milion de euro s-au găsit la politicianul italian. În cursul percheziţiilor de vineri, au fost găsiți aproape 600.000 de euro în numerar în reşedinţa din Bruxelles a fostului eurodeputat reţinut.

 

 

 

sursa: realitatea.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: